Slovenija
15 ogledov

Popoviču grozi več kot tri leta zapora

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Koper. Na okrožnem sodišču v Kopru se končuje sojenje Borisu Popoviču. Tožilstvo predlaga več kot tri leta zaporne kazni. Popovič: Gre za montiran sodni proces.

Koprski župan Boris Popovič je obtožen davčne utaje pri vodenju družinskih podjetij BPC in Food Party. Danes se je z zaslišanjem Mojce Blažič, ki je občasno nudila strokovno pomoč pri vodenju računovodstva v družinskih podjetjih BPC in Food Party zaključil dokazni postopek.

Več kot tri leta kazni.
Tožilstvo za kaznivo dejanje zlorabe položaja predlaga dve leti zaporne kazni, za davčno utajo osem mesecev, za ponarejanje listin pa šest mesecev.

Blažičeva je zatrdila, da je bila dokumentacija obeh družinskih podjetij natančno in skrbno vodena, za kar sta skrbeli Popovičeva sestra Laura Ban in še ena zaposlena. Potrdila je, da je sama pripravljala obračun davka od dobička pravnih oseb in letna poročila ter da je obtoženega na poslovnih listinah vpisovala kot direktorja. Kdo je listine dejansko podpisoval, ni vedela. Da bi pooblastilo za podpis listin imel kdo drug, ji ni bilo znano. Je pa v letih 2000 in 2001, ko je imel Popovič prometno nesrečo, lokale po njenih besedah vodil Hrvoje Osivnik.

"Tožilstvo in sodstvo usklajena kot Messijeva Barcelona"
"Nezadržno se bližajo volitve in seveda nimajo moji politični nasprotniki prav nobenega pametnega argumenta, s katerim bi lahko prepričali volivce," je danes dejal Popovič in dodal: "Na današnjem sojenju je bil v vlogi tožeče stranke, glej slučajnost, kar sam vodja okrožnega tožilstva, znani udbovec Slavko Ožbolt, ker naj bi se tožilka Janja Hvala sicer pri padcu hudo poškodovala. Spet naključje, da je imel pri sebi, čeprav na današnji obravnavi to sploh ni bilo predvideno in obramba s tem sploh ni bila seznanjena, že v pisni obliki pripravljene zaključne besede, ki jih je tudi prebral. Ugotovim lahko, da sta tožilstvo in sodstvo  danes delovala tako usklajeno kot Messijeva Barcelona."

Predloge obrambe (za imenovanje novega izvedenca davčne stroke, zaslišanje sestre obtoženega, dopolnitev izvedenskega mnenja izvedenca davčne stroke, izločitev dokazov, zbranih na podlagi prisluhov ter dokazov, ki so bili zaseženi nekdanjemu prokuristu družinskih lokalov Hrvoju Osivniku) je sodni senat zavrnil.

Tožilec je poudaril, da tudi s ponovnim zaslišanjem nekdanjega prokurista Osivnika niso mogli razčistiti, zakaj je med pričanjem v prvem procesu leta 2007 spremenil svoje mnenje. Osivnik je namreč najprej policistom prinesel obremenilno dokumentacijo, kasneje pa je med pričanjem zatrdil, da je kopije blagajniških trakov izdelal sam, v kar naj bi ga prepričali policisti. Po mnenju tožilstva je dokumentacija pristna.

"Izida montiranega procesa se ne bojim"
Da sta podjetji BPC in Food Party izkazovali nižje prihodke, je po besedah tožilstva potrdil sodni izvedenec davčne stroke Darko Končan. V pristnost podpisov Borisa Popoviča sam ne dvomi, koprski župan pa odgovarja, da se, ker je "nedolžen, izida montiranega sodnega procesa proti meni in moji družini ne bojim. Že večkrat smo dokazali svojo popolno nedolžnost. Ne bom se sicer čudil, če sodišče moje nedolžnosti ne bo upoštevalo, kljub temu pa sem še vedno prepričan, da resnica vedno zmaga nad lažjo."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.