Slovenija
5097 ogledov

Popovič oplel

Popovič je povedal, da bodo v Kopru pohiteli z gradnjo dvorane. (Foto: Barbara M Žurnal24 main
Upravno sodišče je zavrnilo pritožbo nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča, je sporočil Popovičev pooblaščenec Franci Matoz.

Upravno sodišče je kar 28 strani dolgo sodbo objavilo na svoji spletni strani. V sklepnem delu je zapisalo, da pritožnikova pritožba ni utemeljena in jo je zato zavrnilo. Odločitev je sodišče sprejelo brez glavne obravnave, čeprav jo je Popovič predlagal. O pritožbi so odločili predsednica sodnega senata Mira Dobravec Jalen in člana Lea Chiabai in Andrej Orel.

"Odločitev namreč temelji na dokazih, ki so bili že izvedeni v postopku izdaje odločbe občinske volilne komisije (OVK) in izpodbijane odločbe občinskega sveta, v pritožbi niso navedena nova dejstva in dokazi, ki bi lahko vplivali na odločitev, pravna stališča, na katera se sklicuje pritožnik, pa ne pomenijo dejstev, ki se dokazujejo v sodnem postopku," so zapisali v sodbi.

Pritožbo je Popovič vložil zoper sklep koprskega občinskega sveta z 21. decembra lani, s katerim je bilo ugotovljeno, da lahko Aleš Bržan začne izvrševati funkcijo župana Mestne občine Koper.

V pritožbi je Popovič navajal predvsem kršitve volilnega molka, nepravilnosti pri glasovanju na domu in ugovor, da je OVK prekoračila svoja pooblastila. Ob tem je zahteval ponovno štetje glasov.

Kot je v sodbi še zapisalo sodišče, pri odločitvi občinske volilne komisije glede neveljavnih glasovnic ni bilo nič narobe, ponovnega štetja glasov zakon niti ne predvideva.

Sodišče se strinja, da je bila enemu volivcu - invalidu na volišču za predčasno glasovanje kršena ustavna pravica, vendar to po mnenju sodnikov ni bistveno vplivalo na končni izid.

Pri izvedbi glasovanja na domu pa sodišče ni ugotovilo nikakršnih kršitev.

Upravno sodišče je tako dva meseca po drugem krogu lokalnih volitev zaključilo župansko sago v Kopru. Tako je sedaj dokončno, da je Bržan županske volitve dobil s 17 glasovi prednosti pred Popovičem. Pritožba na sodbo upravnega sodišča ni mogoča, lahko pa pravico išče še na ustavnem sodišču.

"Sodbo bomo še podrobno preučili, nakar bo s strani Popoviča sprejeta nadaljnja odločitev," je ob napovedal Matoz. Popovič je sicer na sredinem srečanju v Centru Obilja v Kopru novinarjem dejal, da bo spoštoval odločitev sodišča.

Vrata Šoupa, kjer bi moral posle kot v. d. direktorja prevzeti Aleš Bržan, so bi | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Bržan: Končno lahko začnemo delati!

Za koprskega župana Aleša Bržana je zavrnitev pritožbe Borisa Popoviča na upravnem sodišču pričakovana. Veseli ga tudi, da je to zdaj za njimi in da lahko začnejo nemoteno in neobremenjeno izvajati razvojni program in razvojni načrt občine.

Kot je Bržan povedal v današnji izjavi za medije, je pričakoval, da bo sodišče "potrdilo jasno izraženo voljo ljudstva in zavrnilo povsem nepotrebno pritožbo poraženega tekmeca".

"Ekipa, ki je bila zaenkrat na čakanju, je že pripravljena, občinski proračun je v veliki meri tudi pripravljen in čas je, da začnemo svoj program izvajati," je poudaril. Dodal je, da je dela veliko, izzivov tudi ne bo manjkalo, "ampak nenazadnje smo tukaj zato, da izboljšamo kakovost bivanja v občini, razumno razvijamo tako mesto kot podeželje in da skupaj skrbimo za dobro prihodnost naše lokalne skupnosti".

Samega sodnega postopka ni posebej komentiral, saj da mu ni posvečal prevelike pozornosti. "Zame so se volitve zaključile že decembra," je dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • mizimazi 15:26 07.februar 2019.

    Popo....nemoj plakat...sej ti lohk Brzan zrihta job...v Marjetici...bos kante praznil in ceste pometal...

  • Avatar Leon
    Leon 12:16 07.februar 2019.

    Pop poišči si boljšega odvetnika ,ti bo zrihtal odškodnino.

  • sam50 11:41 07.februar 2019.

    Kaj bo njemu delo,njega tako ali tako preživlja bogata mama...