Slovenija
453 ogledov

Popoviču šest mesecev pogojno

Boris Popovič Nataša Ručna
Koprsko sodišče je Borisa Popoviča obsodilo na šest mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let zaradi izjav, ki jih je dal kot župan.

Sodba se nanaša na izjave, ki jih je Boris Popovič kot župan dal na račun oprsja novinarke Eugenije Carl leta 2013 in v zvezi s katerimi je že ljubljansko okrajno sodišče pred meseci Popoviču naložilo 3500 evrov odškodnine.

Carlova je leta 2014 vložila še zasebno kazensko tožbo, koprsko okrožno sodišče pa je danes Popoviča spoznalo za krivega v vseh točkah, je za potrdil zagovornik Carlove, odvetnik Aleš Štravs. Za dve kaznivi dejanji razžalitve je sodišče nekdanjemu županu določilo po mesec in 15 dni zaporne kazni ter za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve štiri mesece zaporne kazni, nato pa določilo enotno pogojno zaporno kazen šestih mesecev s preizkusno dobo dveh let.

Obenem je sodišče Carlovo v nasprotni kazenski tožbi oprostilo obtožbe, da naj bi Popoviča razžalila z izjavo, ki jo je v odziv na županove izjave dala za enega od lokalnih medijev.

Sodba prinesla zadoščenje

Sodba je pričakovana, vendar je po odvetnikovem mnenju težko govoriti o zadovoljstvu glede na to, da je od vložitve zasebne tožbe minilo že nekaj let. Predvsem gre po njegovih besedah za to, da je bilo s sodbo Carlovi dano neko zadoščenje oziroma "priznanje, da v tej državi veljajo neka merila, preko katerih se ne sme".

Sodba sicer še ni pravnomočna, Štravs pa je pojasnil, da je Popovičev zagovornik že napovedal pritožbo.

Popovič sodbe za zdaj ni komentiral. Carlova pa je zapisala, da ni zmagala samo ona, ampak družbena normalnost. Tako nizkotni in zavrženi osebni napadi na zasebnost in intimo posameznika, kot si jih je privoščil nekdanji župan, po navedbah novinarke v civilizirani evropski državi ne morejo ostati nekaznovani.

"Z obsodilno sodbo je sodišče v javnost poslalo pomemben signal, in sicer, da so žrtve varne, ker je institucija, ki jih mora ščititi, brezkompromisno odigrala vlogo varovalke pred ravnanji, ki grobo posegajo v njihovo neodtujljivo in ustavno pravico do človeškega dostojanstva ter osebne in profesionalne integritete. In ne nazadnje politični moči je sodišče danes odvzelo legitimnost, da pod plašč pravice do svobode izražanja brezsramno skrije poskuse discipliniranja in utišanja novinarjev," je še dodala Carlova.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.