Slovenija
26 ogledov

Popustila zasilna pregrada, poplavilo 20 hiš

Iška vas Anže Petkovšek
Na območju ljubljanskega barja je popustila zasilna pregrada, ki je preprečevala vdor vode z Barja na območje Ilovice. Pregrade jim ni uspelo popraviti, zato je civilna zaščita pozvala prebivalce naj umaknejo vrednejše stvari na višja območja.

V Ljubljani je popoldne popustila zasilna pregrada pod avtocesto, ki je preprečevala vdor vode z barja na območje Ilovice. Posledice prelitja vodez barja na to območje niso tako velike, kot so pričakovali, je povedal namestnik poveljnika ljubljanske civilne zaščite Robert Kus. Poplavilo je okoli 20 hiš, gasilci ostajajo na območju.

Že dopoldne je bilo ob Mihovem štradonu po Kusovih besedah poplavljenih deset hiš, vode je bilo do 10 centimetrov. Voda se zdaj počasi preliva, poplavila pa je okoli 20 hiš. Kus je pojasnil, da je voda povprečno visoka od 10 do 20 centimetrov, nikjer pa ne presega 30 centimetrov.

Žrtev na srečo ni bilo

Območje Ilovice so pred vodo z barja sicer zaščitili tako, da so pod avtocesto zgradili zaščitno pregrado. Pregrada je danes začela prepuščati, zato so jo dopoldne okrepili z obeh strani, popoldne pa je pregrada po Kusovih besedah popustila. Na srečo žrtev med gasilci, ki so posredovali v bližini, ni, je pojasnil.

Ker se pregrade ne da popraviti, je Civilna zaščita pozvala prebivalce na območju Ilovice, zlasti Mihovega štradona, da umaknejo vrednejše stvari na višja območja. Skrbite za lastno varnost in ne hodite po poplavni vodi, opozarjajo na Mestni občini Ljubljana.

Komentarjev 2
  • drejca1 06:48 09.november 2014.

    Pozdravljeni,spominjam se, da smo v osnovni šoli večkrat šli na ljubljansko barje / seveda je bilo to v času, ko je bil ta svet še normalen), kjer so nas poučili, da so nekoč tam živeli koliščarji, le tu ...prikaži več in tam je bila kakšna zidana hiša, ampak tam, kjer so vedeli, da je zemlja toliko dvignjena, da ne bo poplavljalo.Koliščarjev ni bilo več, kamor koli je segel pogled je bila "prazna ravnina" in nobene škode ni bilo, In danes ? Pozidano barje je samo en delček brezumja današnjega časa,odraz pohlepa in brezpogojnega uničevanja samih sebe za denar !!

  • 4krogci 20:02 08.november 2014.

    No s tem se je pa pokazalo, da se je ščitlo 200 hiš v lj in na račun tega je 700+ hiš poplavlo!!! Banda prokleta!!!