Slovenija
9 ogledov

"Popustili ne bomo"

Tomovi delavci zdaj stavkajo doma, večina pa jih meni, da je zanje stečaj trenut Žurnal24 main
Tom Mokronog. Delavci imajo obljub dovolj. Zahtevajo izplačilo plač in dela regresa.

Ker je bil v petek predsednik uprave mokronoškega podjetja Tom Bruno Gričar delavcem pripravljen izplačati le plače, prvi del regresa pa šele do konca meseca, so delavci, ki s prekinitvami stavkajo od konca septembra, njegov predlog soglasno zavrnili. “Velikokrat smo že popustili in nasedli njegovim predlogom, a smo vedno ostali praznih rok,” je izpostavila Andreja Žago, predsednica Tomovega sindikata. Do izpolnitve stavkovnih zahtev oziroma ukrepanja uprave bodo stavkali doma.

Delavke razočarane
“Ne bomo popustili. Kar zahtevamo, nam mora plačati,” so se strinjale razočarane delavke, ki sicer za svoje delo dobijo le okoli 500 evrov plače. “S plačami zamujajo že skoraj eno leto, naše položnice pa se kopičijo. Ne plačujejo nam prispevkov, dohodnine ne nakazujejo, pri plači nam odtrgajo kredit, naprej pa ga ne nakažejo. To je kraja,” so izpostavile. Poleg tega se že od začetka leta srečujejo s tem, da morajo ostati doma, ker dela ni. “Naročila so bila, ampak denarja za material ni bilo, da bi se lahko delalo,” so pojasnile.

Najverjetneje stečaj
“Da so samo zaradi regresa pripravljeni uničiti podjetje, se mi kot predsedniku uprave in pomembnemu lastniku zdi nesprejemljivo. Ko bodo banke dobile informacijo, da delavci nočejo delati, je vprašanje, ali bodo denar sprostile,” je izpostavil Gričar in dodal, da bodo v naslednjih dneh še poskušali rešiti podjetje, sicer mu ostane le stečaj. Prav tega pa želi večina delavcev. “Agonija naj se konča in gremo na zavod za zaposlovanje. Delati znamo, imamo tudi po 30 let delovne dobe in nas ni strah novega začetka, a za pošteno plačilo,” so povedale delavke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.