Slovenija
21 ogledov

Poraženi Klemenčič

Nataša Pirc Musar (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Premoženje. Pirc Musarjeva: Poizvedovanje za apartmaji politikov na Hrvaškem bi bilo nezakonito.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je že septembra lani začela naključno preverjati premoženjsko stanje 50 naključno izbranih funkcionarjev in javnih uslužbencev, je naletela na oviro. Računala je, da bo lahko brez težav po imenu in priimku preverjala tudi, ali je kdo od petdeseterice zamolčal svoje premoženje – predvsem nepremičnine na Hrvaškem.

A v akcijo je posegel urad informacijske pooblaščenke (IP) in KPK preverjanje podatkov (kljub podpisu memoranduma o izmenjavi podatkov s hrvaško komisijo za ugotavljanje nasprotja interesov) prepovedal, smo izvedeli neuradno. "Komisiji preverjanja nismo prepovedali, smo ji pa pojasnili, kdaj je to pravno gledano možno in torej zakonito. KPK za tako preverjanje preprosto nima pravne podlage," je v odgovoru zatrdila IP Nataša Pirc Musar.

Vedeli smo, da je spolzko

"Da smo na spolzkem terenu, smo se zavedali, zato smo tudi zaprosili za mnenje," na vse to pravijo na KPK. Na vprašanje, ali s stališči IP soglašajo, so odgovorili le, da bodo "mnenje spoštovali". Menijo pa, da je zakonska ureditev nadzora nad premoženjskim stanjem "pomanjkljiva – ne samo pri pridobivanju podatkov iz tujine, ampak tudi na drugih področjih".

Komentarjev 16
  • vest 12:03 03.marec 2012.

    Problem je v zakonodaji. Sedaj so na oblasti (v vladi) večinoma "netovariši" razen predsednika in sami lahko hitro spremenijo zakonodajo tako, da bodo taki spiski zakonsko dovoljeni. Tako Pirčeva ne bo nikoli nasprotovala objavi takih podatkov.

  • tralala 13:22 02.marec 2012.

    Predvsem pa Slovenija ne potrebuje ljudi, ki niso sposobni razmišljati s svojo glavo. Ti si šolski primer. Mimogrede, navodila že prihajajo preko Twitterja.

  • tralala 13:22 02.marec 2012.

    Predvsem pa Slovenija ne potrebuje ljudi, ki niso sposobni razmišljati s svojo glavo. Ti si šolski primer. Mimogrede, navodila že prihajajo preko Twitterja.