Slovenija
12 ogledov

Porazili samovoljne poslance

Ustavni sodniki so državnemu zboru naložili, naj v dveh mesecih po objavi njihov Žurnal24 main
Ustavno sodišče. Gregor Virant: Sodišče je odločilo povsem logično. Če ne bi, bi šlo za norčevanje iz ljudi. Samouprava. Lokalna samouprava ni kar pravica do lastne občine, menita strokovnjaka.

Lokalna samouprava. Ankarančani in Mirnčani so si na ustavnem sodišču pribojevali svoji občini. Ustavni sodniki pa so tudi okrcali poslance, saj so zapisali, da je državni zbor (DZ), ker ni ustanovil občin Ankaran in Mirna, ravnal arbitrarno oziroma samovoljno.

DZ mora v dveh mesecih po objavi odločitve ustavnih sodnikov sprejeti zakon, ki bo občini ustanovil, predsednik DZ pa mora v 20 dneh po uveljavitvi zakona razpisati lokalne volitve v občinah Ankaran in Mirna ter Koper in Trebnje, kjer so bile volitve začasno zadržane.

"Odločitev edina logična"
"Odločitev ustavnega sodišča je popolnoma logična," meni Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo. Če je postopek pripeljan tako daleč, da so izpolnjeni pogoji za ustanovitev občine in če se še ljudje na referendumu izrečejo za, potem gre dobesedno za "norčevanje iz ljudi, če se to prepreči", dodaja Virant.

Devet poslancev proti
Poslanci, ki so zaradi veta državnega sveta spomladi letos drugič odločali o spremembi zakonodaje in ustanovitvi občin Ankaran in Mirna, so to možnost takrat zavrnili. Zmanjkal je le en glas, devet poslancev pa je glasovalo proti. "Glasovanje tistih poslancev je nesprejemljivo," še meni Virant, "so pa pri glasovanju popolnoma svobodni, zato jih tudi ne more doleteti nobena sankcija."

Luka Juri (SD), eden od poslancev, ki so glasovali proti zakonu, je včeraj izjavil, da "smo izgubili priložnost zaustaviti proces drobljenja občin in draženja javne uprave".

Nejevoljni Popovič
Z odločitvijo sodišča se ne strinja župan Mestne občine Koper Boris Popovič. Napoveduje, da bodo odločitev sodišča sicer spoštovali, a hkrati pravi, da so z odločitvijo Kopru "odrezali eno roko in eno nogo, morda ne tako zelo dolgoročno pa celo glavo". Luka Koper zdaj namreč mestni občini plačuje okoli pet milijonov za nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, občina pa dobi še polovico koncesije, ki znaša štiri milijone evrov. Koliko denarja bo dobila nova občina in od koliko milijonov se bo moral posloviti koprski proračun, pa bo odvisno od delitvene bilance.

Stane Vlaj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Vlaj: Nastal sistem izjem

Stane Vlaj, strokovnjak za lokalno samoupravo, pa meni, da je s tem, ko so bile v preteklosti dovoljene izjeme, nastal sistem izjem. Po njegovem mnenju je interpretacija, da lokalna samouprava pomeni tudi pravico do občine, napačna, s čimer se strinja tudi Virant. "Samo ustavno sodišče je leta 1994 reklo, da je referendum poizvedovalne narave. Zdi se mi, da mu zdaj dajejo veliko moč," pravi Vlaj, ki meni, da bi odločitev ljudi morali spoštovati, toda kadar so izpolnjeni čisto vsi pogoji. "Gre za politične, ne toliko strokovne odločitve," sklene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.