Slovenija
128 ogledov

Poročilo o nevrološki kliniki: Nadzorni mehanizmi zatajili

nevrološka klinika Anže Petkovšek
Poročilo o nadzoru ljubljanske nevrološke klinike razkriva številne nepravilnosti. Od brezbrižnega odnosa do slabega nadzora.

Nadzor nevrološke klinike UKC Ljubljana razkriva, da so imeli na kliniki slab nadzor nad zdravili. Kot poroča TV Slovenija, kjer so pridobili poročilo o nadzoru, pa naj bi na kliniki vladala tudi brezbrižen odnos in slaba komunikacija.

Pričevanja v poročilu so razkrila, da so najmanj enega bolnika odklopili z respiratorja in ga pustili, da se je dušil. Vodja oddelka in še ena zdravnica sta komisiji zatrdili, da se za umirajoče ustrezno poskrbi, namestnica vodje zdravstvene nege pa je predstavila popolnoma drugačno zgodbo, in sicer da "se svojci od konkretnega pacienta niso poslovili in da je bilo videti, da pacient trpi".

Zaposleni molčali predolgo

Primer Radan ob tem razkriva, da so "zaposleni predolgo molčali in o zadevi poročali prepozno", je o zapisih v poročilu še poročala TV Slovenija. Razkritje primera Radan pa naj bi bilo le splet naključnih dogodkov. Čeprav bi se dogodke dalo preprečiti, a so nadzorni mehanizmi zatajili.

Vodstvo UKC poročila še ni hotelo komentirati, češ da še ni pravnomočno. Zaradi nepravilnosti, ki so jih odkrili po razkritju, da naj bi zdravnik Ivan Radan evtanaziral več svojih pacientov pa še vedno tečejo tudi kazenski postopki.

Radan je osumljen 24 kaznivih dejanj, poleg sedmih umorov tudi neupravičenega fotografiranja, omogočanja uživanja prepovedanih drog, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin. Okrožno sodišče v Ljubljani pa je Radanu še za šest tednov podaljšalo pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Zoper Radan še vedno tudi teče postopek odvzema zdravniške licence.

Komentarjev 7
  • erikkk 15:32 22.avgust 2015.

    Sam sem imel očeta na intenzivni ... pa je bilo videti kot da imajo tam vsi pacijenti z dihanjem težave (imam priče) ... priporočam vsem ljudem ki imajo svojca tam da sami preverijo svojca , mojega očeta so tudi odklopili ...prikaži veči čeprav nebi smeli ...... osebju ne gre zaupati ...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:01 22.avgust 2015.

    Še dobr da evtanazija ni legalna ker bi zdravniki z mini manipulacijo hitro lahko svojce prepričal v to. Zdravnik pač reče da se bo bolnik samo matral in da ne more ozdravet in kaj potem svojcem ostane druzga kot jim ...prikaži več verjet na besedo? Drugo zdravniško mnenje? Mnogokrat se poznajo tako da nima nekega smisla. Evtanazija bi kvečjemu prišla lahko v upoštev samo če bolnik sam zaprosi zanjo pri polni zavesti pred pričakovanimi zapleti. Nihče drug niti svojci po mojem mnenju ne bi smel odločat o tem.

  • mph 11:46 22.avgust 2015.

    Si se popravil, preden sem dopisal. :-) Na žalost je veliko takih kot zgoraj, še več pa bi vseeno rekel, da je, ki zelo resno jemljejo svoj poklic in se trudijo s pacienti. Kot vedno pa so očitno problem VODSTVA ...prikaži več in se je treba na te osredotočit. Pa ne izvajat (no, to ne velja samo za bolnišnice) NAPOVEDANE kontrole! Kakšno so to "kontrole", če vodstvo in zaposleni vedo tedne vnaprej, da pridejo. Kontrola mora bit taka, da nenadoma potrkajo na vrata uprave in grejo potem z vodstvom ali namestniki v kontrolo.