Slovenija
17 ogledov

Poroka znova "in"?

Na Obali se razvija običaj poroke oznanjati na veliko – kar z napisi na mostovih Žurnal24 main
Zakonske zveze. Slovenija po številu na dnu Evropske unije, Obala pod državnim povprečjem.

"Nekaj časa so se mladi raje odločali, da bodo živeli v zunajzakonskih zvezah, saj je po naši zakonodaji taka zveza povsem enaka zakonski in najbrž niso čutili potrebe po sklepanju zakonov," Slavko Ziherl, specialist psihiater, odgovarja na vprašanje o majhnem številu zakonskih zvez.

"Sicer zadeve nisem raziskoval, ampak številke kažejo na to, da se mladi malo spreminjajo glede samega rituala – število novih zakonskih zvez počasi znova raste. Moj vtis je, da tako kot pri vsem drugem tudi v tem capljamo za Evropsko unijo," dodaja Ziherl.

Slovenija je na samem repu statistik o sklenjenih zakonskih zvezah, povprečje Obale pa pod njo. "Ker se z zakonskega vidika s poroko ne spremeni nič, se mladi za to odločajo, ker jim je pri srcu sam ritual in jim nekaj pomeni," pravi Ziherl, ki je sicer tudi strokovni direktor Psihiatrične klinike Ljubljana.

Piran na vrhu
V Sloveniji so matičarji lani sklenili 3,17 zakonske zveze na tisoč prebivalcev, kar nas znova uvršča na zadnje mesto statističnega letopisa za leto 2010, ki ga je pred kratkim objavil statistični urad Eurostat. Povprečje vseh držav Evropske unije znaša približno 4,6 poroke na tisoč prebivalcev. V Izoli in Kopru je številka še nekoliko nižja: v Izoli so lani imeli 2,89 poroke na tisoč prebivalcev, v Kopru pa 2,97. Izjema se zdi Občina Piran, v kateri se ponašajo s trikrat višjim številom – kar devet porok na tisoč prebivalcev, a je k temu pripomoglo dejstvo, da se veliko parov iz notranjosti države poroči ravno v Piranu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.