Slovenija
4362 ogledov

Portal plač: Sedaj lahko preverite plače v javnem sektorju

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Ministrstvo za javno upravo je danes javno objavilo aplikacijo, s katero lahko preverite plačila zaposlenim v javnem sektorju.

Izplačila je ministrstvo za javno upravo sicer objavljalo že doslej, a novi portal naj bi omogočal natančnejše iskanje med različnimi proračunskimi uporabniki, poklici in glede na vrsto izplačil.

"Gre za kontrolo javnih plač, koliko dejansko javni uslužbenci dobijo. Zame pa je to orodje pomembno tudi pri pogajanjih o plačah javnih uslužbenecev, kjer zdaj uporabljamo različne termine, na primer izhodiščno plačo, neto ali celo bruto plačo. Tukaj pa je javno objavljeno, kakšna so izplačila," je ob predstavitvi pojasnil minister Boris Koprivnikar, ki je dodal, da bo zdaj za pogajalsko mizo veliko lažje pogovarjati o dejstvih in dejanskih izplačilih. "Nekateri pravijo, da ljudje v javnem sektorju bogatijo, drugi pa da stradajo. Ne eno in ne drugo ni res, imajo dostojne prejemke in tukaj so podatki."

Za vsako organizacijo v javnem sektorju je tako z aplikacijo mogoče pogledati, koliko so izplačali zaposlenim na delovnih mestih ter tudi koliko dodatkov - zaradi varovanja osebnih podatkov so izpuščeni dodatki za delovno dobo - je bilo izplačanih. Vsa izplačila so v bruto zneski. 

"Javnosti dajemo na razpolago vse podatke o plačah javnega sektorja, seveda brez osebnih podatkov. A gre za iste podatke kot jih uporabljamo za naše analize in za pogajanja s sindikati," je navedel minister, ki je nadaljeval, da delajo to zaradi transparentnosti in možnosti, da tudi drugi lahko razvijejo nove sistemske rešitev "po sistemu več glav več ve".

Podatke bo portal črpal iz enotnega sistema o izplačanih plačah v javnem sektorju iz sistema ISPAP. Zaenkrat so na voljo podatki od januarja 2015 do julija 2016, v nekaj mesecih pa naj bi vnesli še podatke glede na različne tipe vse do 2011. Novi podatki za mesec nazaj se bodo vnašali enkrat mesečno. 

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • sprehajalec 09:47 01.september 2016.

    Gre za diktaturo javnega sektorja, kot novo fazo v nadaljnem razvoju socialistične družbe. Torej nekdanji proletariat iz TOZDov se je preselil v JS. Javni sektor nastavlja Ministre in Ministrske predsednike iz svojih vrst, ki delujejo le v interesu ohranjanja življenskega ...prikaži več standarda zaposlenih v JS. Tako imenovane omejitve zaposlovanja uvedene 2009 so se že davno obvile, za potomce zaposlenih v Javnem sektorju, zaposlovanje tam je dobilo cehovske in rodbinske značilnosti. Cerarjev svetovalec Štrukelj, pa skrbi, da se plače in prejemki revalorizirajo z rastjo življenskih stroškov, davki pa odmerjajo na osnovi povprečne plače v JS, ki je nerealno visoka v Sloveniji. Breme davka se torej prenese na najbolj uboge v tej državi, ter tiste, ki so bili prisiljeni oditi s trebuhom za kruhom v tuje kraje.

  • Tupamaros 08:37 01.september 2016.

    Nehajte se sekirat okoli Hillary in Donalda. Ta dva sta za boljšo kvaliteto našega življenja popolnoma nepomembna.Mene bolj skrbi to,da je slovenski cesar gol. Ministrstvo za finance je preprosto ustavilo prevzemanje obveznosti za vse proračunske uporabnike, Za tako drastičen ukrep ...prikaži več so se odločili zaradi predčasno nastale luknje v proračunu Proračun je prazen 4 mesece pred koncem leta. Z drastičnim ukrepom ministrstva se je vse ustavilo ampak za zadolževanje ni omejitev. Še enkrat se bo pokazalo, da socialistični sistem ne more preživeti brez tujega denarja. PS: Masikateri odvisniki od proračuna plač ne bodo deležni. Med njimi zagotovo ne bodo ministri, poslanci in ostala nepotrebna zalega iz javnega sektorja.

  • jakec1575 23:04 31.avgust 2016.

    krvavim. Nimam nic proti zaposlovanju kadrov v JS, kjer jih potrebujemo. Zdravniki, sestre, policija. Vendar mora to iti z roko v roki z odpuscanjem, tam, kjer je kadra prevec in je predrag. 170 000 je dobra petina vseh zaposlenih. Tisti, ...prikaži več, ki so sli v pokoj so dodatno breme, ker bodo ziveli dlje, kot so pa placali v blagajno. Ker tudi ta ni vzdržna. Ne mi govort, da je cel javni sektor super produktiven, ker vem, da ni.