Slovenija
763 ogledov

Posebna skupina kriminalistov na lovu za tihotapci

Notranji minister Poklukar zagotavlja, da policija z vojsko in tehničnimi sredstvi obvladuje državno mejo. Zaradi povečanega števila ilegalnih prehodov so na mejo poslali dodatne vojake.

Notranji minister Boštjan Poklukar je ob robu današnje slovesnosti ob podelitvi državnih odlikovanj v predsedniški palači spomnil, da je bil minuli konec tedna spet povečan ilegalni prehod migrantov preko slovensko-hrvaške meje. Slovenska policija je prijela večino vseh ilegalnih migrantov in jih vrnila v Hrvaško.

Zaradi povečanega števila ilegalnih prehodov je policiji pri varovanju meje na pomoč danes prišlo dodatnih 35 pripadnikov Slovenske vojske. Ti bodo v mešanih patruljah in opazovalnicah delovali na območju Policijske uprave Koper, pri svojem delu pa bodo med drugim uporabljali opremo za opazovanje in tudi oklepna vozila.

Minister Poklukar pa danes ni pojasnil, kje in kdaj bodo postavili novih 40 kilometrov ograje na meji, saj da je to operativen podatek policije. Postavili jo bodo "tam, kjer bo to potrebno".

Na novinarsko vprašanje, kdo migrantom na naši strani meje pušča vrečke s hrano in osnovnimi potrebščinami, je Poklukar odgovoril, da gre za izrazito tihotapljenje in sprovajanje ilegalnih prehodov preko državne meje na organiziran način, kar delajo tako posamezniki kot tihotapske združbe. Po njegovih navedbah je oblikovana posebna skupina kriminalistov, ki se ukvarja s to težavo, trenutno je to še v operativni obdelavi. Ko bodo zadeve bolj jasne, bo policija to tudi sporočila, je zagotovil.

Policisti so v petek popoldan pri Šembijah odkrili več manjših taborov v gozdu, v katerih je bila večja skupina prebežnikov, ki so se razbežali. Na kraju so policisti prijeli dve osebi, nato pa so jih ves popoldan, večer in noč prijemali po manjših skupinah. Skupaj je bilo prijetih več kot 120 oseb, večino so jih vrnili na Hrvaško.

Na južni meji okrepljena četa

Na slovenski južni meji je tako 130 vojakov oziroma okrepljena četa, je v današnji izjavi povedal vodja operative sil SV Miha Kuhar. Sicer pa so pripadniki SV na meji vse od leta 2015 v podporo policiji. "Želel bi poudariti, da z njimi ves čas zelo dobro sodelujemo, koordiniramo vse naloge in tudi v prihodnje bomo nadaljevali na enak način," je povedal Kuhar.

Osnovna naloga pripadnikov SV je skupno patruljiranje v mešanih patruljah s policijo ob državni meji, prav tako tudi samostojno patruljirajo in opazujejo. "Patruljiramo tudi z lahkimi oklepnimi vozili, nudimo pomoč pri vzdrževanju lahkih tehničnih ovir, državno mejo občasno nadzorujemo tudi z brezpilotnimi letali, tako da izvajamo kar celoten spekter nalog. Če bi vse strnil v eno podporno nalogo, je to izvajanje odvračanja z našo prisotnostjo ob meji," je pojasnil.

Pristojnosti SV pri nadzoru državne meje so urejene z zakonom o obrambi. Zato bi po Kuharjevih besedah težko ugodili željam ilirskobistriškega župana Emila Rojca, ki si želi, da bi SV imela na meji večje pristojnosti kot doslej. "Če pa se slovenska vlada odloči drugače, lahko opravljamo tudi naloge po 37.a členu zakona, in moram poudariti, da smo pripravljeni tudi na to," je še povedal.

Policija - meja | Avtor: policija.si policija.si

Uporabljali bodo tudi oklepna vozila

SV opravlja tiste naloge, za katere jih prosi policija. Trenutno je na območju državne meje 130 vojakov, njihovo število pa bi se ob prošnji policije lahko še povečalo. Sicer pa vojaki v mešanih patruljah skrbijo tudi za to, da v primeru napada na policista ustrezno odreagirajo in ga branijo.

Prošnjo za povečanje števila pripadnikov SV so s strani policije dobili že prejšnji teden in ne šele po povečanem pritisku nelegalnih migrantov, ki so jih odkrili na območju Ilirske Bistrice.

Dodatnih 35 pripadnikov SV bo v mešanih patruljah delovalo na območju Policijske uprave Koper, pri svojem delu pa bodo med drugim uporabljali opremo za opazovanje in tudi oklepna vozila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Bella_McComas
    Bella_McComas 19:10 22.julij 2019.

    Google zdaj plačuje od 130 do 180 USD na uro za delo na spletu od doma. To delo sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem tednu te pogodbe sem zaslužil 8735 dolarjev. Ta služba je res neverjetna in ...prikaži več mi daje velik delež dohodka vsak dan. Prepričan sem, da boste dobili najboljši rezultat. Več o temm lahko preberete tukaj ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.WebJob99.Com