Slovenija
27 ogledov

Posedi dvomi o zakonu

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Interventni zakon. Sindikat Pergam meni, da ni dovolj časa

Nemogoče. Kakšne so možnosti, da bi bil interventni zakon sprejet še letos?

“Potreben je čas, da se 30 sindikatov uskladi. Bojim se, da zagovorniki interventnega zakona tega dejstva niso vzeli dovolj resno,” odgovarja predsednik Pergama Janez Posedi in pojasnjuje: “Med sindikati so razlike; nekaterim več pomeni usklajevanje plač, drugim napredovanje, tretjim določila o funkcionarjih. Dvomim, da so možne hitre rešitve. Mi smo v začetku decembra predlagali takšen interventni zakon, ki bi stanje za šest mesecev zamrznil in omogočil dogovor. Tako bi imeli čas. V tem trenutku hiter dogovor ne bo mogoč. Vpogled v razmere ima malo ljudi; dvomim, da so prisotni v novih strankah.”

Šestmesečna zamrznitev

Na kompromis pri interventnem zakonu pa bi pristala Virantova lista, čeprav zakonu ni naklonjena. Po neuradnih informacijah bi pristala na zakon, če bi za pol leta zamrznili fiksne plače v javnem sektorju in vse pokojnine razen najnižjih, če bi napredovalo le 10–20 odstotkov najboljših in če bi se zavezali k zmanjšanju števila zaposlenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.