Slovenija
15 ogledov

Posekane z rumeno nalepko

Pridobivanje okrasnega drevja nadzorujeta gozdarska in tržna inšpekcija. (Foto: Žurnal24 main
Drevesca. Sekanje smrek brez dovoljenja kaznivo, globe do 50 tisočakov.

Vsa naravna praznična drevesa, ki jih prodajajo v drevesnicah, na tržnicah in drugod, morajo imeti plombo oziroma nalepko, ki je letos rumene barve. To zagotavlja, da so prodajalci drevo dobili na predpisan način, je povedal Jošt Jakša, direktor Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS). “Koliko okrasnih dreves je pridobljenih nezakonito, lahko le ocenjujemo, menimo pa, da trendi sicer niso skrb vzbujajoči,” je dejal in dodal, da so kazni od 150 do 50 tisoč evrov.

Drevesa bodo podarili
Škoda zaradi nezakonito posekanih okrasnih dreves med drugim nastane predvsem tam, kjer se gozd pomlajuje slabše od potrebne dinamike, in tam, kjer s poseko odstranijo potencialne nosilce bodočega gozda, je razložil Jakša.

Da bi spodbudil rabo dreves, pridobljenih po predpisih, bo ZGS danes med 13. in 14. uro mimoidočim na Nazorjevi ulici podaril 30 dreves. Posekali so jih na trasi elektrovoda, kjer bi jih v prihodnosti zaradi varnosti morali odstraniti. “Tako pa je bil posek dvakrat koristen,” je dodal Jakša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.