Slovenija
24 ogledov

Posel CPM se skriva v faksu

(Foto: null) Žurnal24 main
Slovenski CPM, ki bi moral graditi avtocestni odsek LOT1 Banja Luka – Doboj, je na prometno ministrstvo Republike Srbske poslal faks, v katerem razkriva, ali ima sredstva za izvedbo projekta.

Po poročanju bosanskih portalov, ki se sklicujejo na FENO, je ministrstvo dobilo faks pred iztekom 60-dnevnega roka. Z ministrstva so sporočili, da akt še preučuje revizijska hiša Deloitte. Ko bodo prejeli njihovo mnenje, naj bi o vsebini sporočila mariborskega podjetja obvestili tudi javnost.

CPM je imela čas do 28. oktobra, da vladi Republike Srbske dostavi dokaze o finančni sposobnosti za izvedbo projekta. Pred tem so na vlado naslovili prošnjo za ustanovitev skupnega podjetja za upravljanje in koordiniranje prihodkov od avtoceste Banjaluka-Doboj.

Podpisali konec avgusta
Spomnimo. Mariborsko podjetje CPM je 29. avgusta letos s predstavniki Vlade Republike Srbske in z dajalcem koncesije Mrežo autoputeva d. o.o. Podpisalo pogodbo za izgradnjo, projetkiranje, vzdrževanje, financiranje in obratovanje 72 kilometrov dolgega odseka med Banja Luko in Dobojem. Predstavniki Republike Srbske so se za CPM odločili potem, ko je od projekta vrednega 300 milijonov evrov odstopil avstrijski Strabag.

Ob podpisu pogodbe je premier Republike Srbske Milorad Dodik dejal, da mu je slovenski premier Borut Pahor zagotovil, da ima CPM podporo države in treh slovenskih bank. Omenjene banke naj bi jamčile za pridobitev posojil. V primeru odstopa od posla bi moral CPM plačati 9 milijonov evrov kazni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.