Slovenija
81 ogledov

"Poškodbe zaradi petard so vse hujše"

Previdno s petardami. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Od danes do 2. januarja je v Sloveniji dovoljena uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok. "Poškodbe so zadnja leta hujše kot v preteklosti," opozarja kirurg Vrabič.
Opozorila ne zaležejo
Kljub vsem opozorilom se nesrečam v Sloveniji tudi lani ni dalo izogniti. V gostinskem lokalu v Murski Soboti je tako petarda lažje poškodovala štiri goste, v Črni na Koroškem pa se je pri nepravilni uporabi pirotehničnega izdelka hudo poškodoval 16-letnik. Tudi letos se nesrečam očitno ne bo dalo izogniti, saj je nedavno eksplozija v garderobi športnega objekta na Brezovici poškodovala tri 12-letne dečke.

Predstojnik oddelka za plastično kirurgijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor Erik Vrabič je povedal, da je tovrstnih poškodb sicer iz leta v leto manj, kar je tudi zasluga pospešenega nadzora nad prodajo pirotehničnih sredstev in opozoril v medijih. "Poškodbe, ki so potrebne bolnišničnega zdravljenja, so zadnja leta hujše kot v preteklosti, do nesreč pa prihaja predvsem z doma izdelanimi sredstvi," poudarja.

"Na internetu so danes dostopni različni recepti za izdelavo pirotehničnih sredstev in potem ljudje eksplozivna sredstva skušajo narediti sami, zato prihaja do nesreč, ki so hujše kot poškodbe s sredstvi, ki so na razpolago v trgovinah," je dejal Vrabič. Dodal je, da nepravilna uporaba največkrat poškoduje roke, ki so najbolj izpostavljeni del pri uporabi pirotehnike, lahko pa povzroči tudi poškodbe in opekline na drugih delih telesa, poškodbe oči in ušes.


Najpogostejše raztrganine, lahko pa celo amputacije
Sicer pa nepravilna uporaba pirotehničnih sredstev lahko po Vrabičevih besedah povzroči cel spekter poškodb, od najenostavnejših, ki se pozdravijo same, kot so odrgnine in udarnine, pa vse do najhujših, ki lahko pustijo tudi trajne posledice. Najpogosteje prihaja od raztrganin kože v rokah do globljih raztrganin globokih tkiv, živcev, tetiv, zlomov kosti, pa vse do amputacij prstov in celo rok.

Kot je še opozoril Vrabič, opažajo tudi, da do precej tovrstnih poškodb prihaja zlasti zaradi uporabe pirotehničnih sredstev v kombinaciji z uživanjem alkohola. "Na mestu je torej opozorilo, da če se ljudje že odločijo za njihovo uporabo, naj to počnejo takrat, ko še niso zaužili prevelike količine alkohola. Prav tako pirotehnična sredstva niso primerna za otroke, saj smo v preteklosti že videli nekaj zelo hudih poškodb otrok," je še dejal predstojnik mariborske plastične kirurgije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.