Slovenija
4910 ogledov

Jamar obležal na globini 150 m, reševanje bo trajalo vso noč

Jamarji Pixsell
Nova nesreča v slovenskih jamah, poteka obsežno reševanje.

Danes, nekaj pred 18. uro so bili ljubljanski policisti obveščeni o dogodku, kjer se je v eni izmed jam na območju Kočevja poškodoval jamar. Po prvih podatkih je v jami padel okoli šest metrov v globino ter se pri tem poškodoval. "Njegovo življenje naj na bi bilo ogroženo in mu je bila v jami že nudena prva pomoč," je sporočil Tomaž Tomaževič iz PU Ljubljana. "Aktivirane so pristojne službe za reševanje in poteka reševanje poškodovanca iz jame. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah dogodka," je še zapisal v sporočilu za javnost.

Spletni portal 24ur.com je prvi poročal, da gre za jamo pri Jelen brdu na območju Gotenice. Kot je za omenjeni portal dejal vodja intervencije Damijan Šinigoj, naj bi jamar padel in se pri tem poškodoval. Dodal je, da bo reševanje zagotovo potekalo vso noč, ekipa reševalcev pa se je v jamo začela spuščati okoli 21. ure. Kot navajajo pri omenjenem mediju, naj bi moški med spuščanjem padel in obležal na globini okoli 150 metrov. Pri padcu naj bi si poškodoval zapestje in rebra ter naj bi težko dihal. Skupina, s katero je bil v jami, mu je ob padcu nudila prvo pomoč.

Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje so dogodek označili z besedami "nesreče v podzemskih jamah in breznih", klic na pomoč pa naj bi prišel ob 17.37. 

To je že druga odmevna nesreča v slovenskih jamah letos. Mnogi se namreč še kako dobro spomnite reševanja iz Križne jame, ko so jamarski reševalci iz jame uspešno rešili vseh pet ujetih oseb. Tričlanski družini in dvema jamskima vodnikoma je pot iz jame preprečil visok vodostaj vode. Ta je preglavice povzročal tudi reševalcem, ki do ujetih niso mogli s čolnom. Več o tem si lahko preberete tukaj.

*Fotografija je simbolična

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri_ 23:37 21.februar 2024.

    Poslati mu račun, da ga bo odplačeval celo leto! Dost vas mamo...