Slovenija
7610 ogledov

Uspešno reševanje ujetih: "Mislim, da so lahko srečni, da se je tako končalo"

Križna jama
1/14
Anže Petkovšek
Družina in vodnika so bili ujeti približno 2,4 kilometra od vhoda v jamo.

Jamarski reševalci so iz Križne jame uspešno rešili vseh pet ujetih oseb, je za STA potrdil Walter Zakrajšek iz Jamarske reševalne zveze Slovenije. Tričlanska družina in dva jamska vodnika so bili v jami ujeti od sobote, ko jim je pot ven preprečil visok vodostaj vode. Ta je preglavice povzročal tudi reševalcem, ki do ujetih niso mogli s čolnom.

Družina in vodnika so bili ujeti približno 2,4 kilometra od vhoda v jamo. Voda, ki je povzročila visok vodostaj, je po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana prišla iz smeri Hrvaške, kar je presenetilo tudi izkušena jamska vodnika.

Reševanje ni potekalo povsem po načrtih

Damir Podnar, vodja potapljaške ekipe, je povedal, da pri reševanju niso mogli upoštevati prvotnega načrta, saj se razmere iz ure v uro spreminjajo. "Prvotni načrt je bil, da jih damo takoj v čolne, a se zaradi vodostaja ni izšlo. Zato smo jih oblekli v zaščitne obleke, potapljači pa so jih vlekli skozi prvi sifon. Potem so morali malo hoditi do čolna, s katerim so se spustili do končnega izhoda, s čolnom so se zapeljali tudi skozi drugi sifon," je opisal potek reševanja. Pojasnil je, da je bila pot nazaj dokaj hitra zaradi toka vode, za povratek so potrebovali uro in pol.

Zdravnik Zlatko Pogorilić iz ZD Cerknica je po pregledu vseh udeleženih ugotovil, da so reševanje prenesli zelo dobro, fizičnih težav nimajo, prav tako ne psiholoških. Bolnišničnega zdravljenja ne potrebujejo, jim bo pa, če jo bodo potrebovali, kasneje nudena psihološka podpora. Zadovoljen je z razpletom reševalne akcije: "Mislim, da so lahko srečni, da se je tako končalo."

Splet nesrečnih dogodkov

"Šlo je za splet več nesrečnih dogodkov. Gre za prvo nesrečo tega tipa. Kljub poznavanju jame in okolice, spremljanju hidroloških razmer in podobno, se ne da tega vnaprej predvideti. Jamarji se tega dobro zavedamo, saj se s takimi pogoji soočamo večkrat," je na vprašanje, kdo je odgovoren za nesrečo, odgovoril Maks Merela, vodja mednarodne reševalne enote.

"Vse nesreče - doma, v prometu, naravi -, so obravnavane v skladu z zakonodajo, tudi v tem primeru bodo strokovne službe opravile svojo nalogo v okviru zakonskih določil," je dodal Sandi Curk.

Križna jama | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Dobro utečena ekipa

Igor Benko z Jamarske zveze Slovenije, eden od treh vodij intervencije, se je zahvalil vsem, ki so sodelovali in pomagali pri reševanju. Pojasnil je, da je to potekalo nekoliko bolj sproščeno, ker so vedeli, da so ujeti na varnem. "Najbolj pa smo srečni, da je z njimi vse v redu, da so zadovoljni."

V takšnih intervencijah do izraza pridejo vsa izobraževanja in treningi, ki jih skupaj opravijo reševalne ekipe, je poudaril Zakrajšek.

Matjaž Knap, vodja CZ Cerknica, je povedal, da so v času reševanja logistično poskrbeli tako za ekipe na kraju kot tudi za svojce ujetih. Tudi vnaprej bo Civilna zaščita poskrbela, da rešeni iz jame dobijo vse, kar potrebujejo, da se postavijo nazaj na noge.

Ujeti so bili od sobote popoldan

Na komercialni ogled Križne jame se je tričlanska družina s polnoletnim otrokom in dvema vodnikoma v soboto ob 8. uri odpravila v okviru Društva ljubiteljev Križne jame. Ker ob predvideni 15. uri niso prišli iz jame, se je dežurni iz društva spustil v jamo in ugotovil, da je prišlo do porasta vode, zato je ob 17. uri sprožil reševalno akcijo.

Potapljači so se do njih le s težavo prebili že v prvi noči in jih oskrbeli z najnujnejšim. Preglavice so jim povzročale brzice, zato do njih niso mogli s čolnom. Danes jim je do njih uspelo s čolnom, s katerim so jih ob pomoči potapljačev tudi prepeljali iz jame.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • papak 19:08 09.januar 2024.

    Še tuji mediji so o tem poročal. Kolko turistvo bo zdaj zaradi tega rinilo v to jamo. :) Vodičem se pa smehlja.

  • Šustet 08:34 09.januar 2024.

    Kaj ti vodniki nič ne poglednejo vremenske napovedi, zakaj so sploh vodniki, sam sa kasirat, če vremenske razmere niso za to ne greš v jamo, ali???

  • pravičnik77 21:12 08.januar 2024.

    no, zdej so zunej, čas je, da se jim izstavi konkreten račun v evrih.. kolko 10000 eur bo to?