Slovenija
796 ogledov

Poškodovanje spomenika je kaznivo in zavržno dejanje

Pasja raven spomenik
1/3
ZB NOB Škofja Loka
Pred več kot enim mesecem, 19. marca, je Slovenska tiskovna agencija poročala o poškodovanju partizanskega spomenika na Pasji ravni, pozneje pa še tudi drugi mediji. Storilci so plošči z dletom na silo odstranili. Spomenik so nato še dvakrat popisali, najprej z zeleno, nato še z belo barvo z besedami »Pridruži se nam« in »SDS«, je 6. aprila o skrunitvi poročal tudi tednik Mladina. Poslanec SD Dejan Židan je v zvezi s tem in vandalizmom nad drugimi spomeniki NOB postavil tudi poslansko vprašanje notranjemu ministru Alešu Hojsu in izrazil pričakovanje državljanov in ZZB NOB za ustrezen odziv in tudi večjo aktivnost pri preprečevanju takšnih dejanj.

"Uničevanje spomenikov je tako zavržno dejanje, kot bi nekdo mrtve poskušal še enkrat ubiti," je nedavno opozoril predsednik ZZB NOB Slovenije Marijan Križman, ki si je skupaj s člani škofjeloškega združenja ogledal poškodovani spomenik na Pasji ravni. Obenem je opozoril, da je v Sloveniji več kot 6000 spomenikov in znamenj NOB, ki jih s prostovoljnim delom vzdržujejo članice in člani zveze borcev. Za njihovo požrtvovalno vzdrževanje dediščine NOB se jim je Križman tudi javno zahvalil.

Pasja ravan je s 1029 metri najvišji hrib v Polhograjskih dolomitih, ta nedavno poškodovani partizanski spomenik pa stoji, kjer se cesta s črnovrške strani prevali proti Poljanam oziroma nad Koširjevo kmetijo na jugovzhodni strani Pasje ravni.  

Na tem spomeniku sta bili do nedavnega dve plošči.

Prva je bila postavljena v spomin na borce Cankarjevega bataljona, ki so izgubili življenje v boju z nemškimi vojaki in policisti 26. in 27. decembra 1941. Po tej bitki so se preživeli umaknili v vas Dražgoše, kjer so bojeval znano Dražgoško bitko med 9. in 11. januarjem leta 1942.
Druga plošča pa je bila postavljena v spomin na padle borce Prešernove brigade, ki so umrli na tem območju po boju s sovražniki 26. septembra 1944.

Policija bo obvestila državno tožilstvo

Ker je poškodovani spomenik prav na meji dveh policijskih uprav, PU Kranj in Ljubljana, so se odločili, da bodo primer raziskovali v Ljubljani. Tiskovni predstavnik PU Ljubljana Tomaž Tomaževič nam je pojasnil, da so bili o poškodovanju spomenika na območju Črnega vrha obveščeni 23. marca.

"Po do sedaj zbranih obvestilih je neznani storilec med 10. in 23. marcem poškodoval spominsko ploščo. Policisti so opravili ogled, o dogodku pa zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja. O vseh ugotovitvah pa bodo obvestili pristojno državno tožilstvo," je pojasnil. O poškodovanem spomeniku so, kot je poročala STA, Združenje borcev za vrednote NOB Škofja Loka, obvestili pohodniki.

Doslej niso ukrepali, ker niso bili obveščeni

Z vprašanji, povezanimi z varovanjem memorialne kulturne dediščine, smo se obrnili na Zavod za varstvo kulturne dediščine. Iz ZVKDS, območna enota Ljubljana, nam je odgovorila višja konservatorka Saša Renčelj Škedelj. Uvodoma je pojasnila, da o poškodbi spomenika na Pasji ravni (čeprav je bilo to v javnosti precej odmevno, op. a.), niso bili obveščeni, dokler niso prejeli našega novinarskega vprašanja. In da zato zaenkrat tudi še niso ukrepali. "Ko smo o poškodbi obveščeni, preverimo, ali je bila o prekršku obveščena tudi policija, in si poškodbe ogledamo na terenu. Na podlagi preučitve poškodb pripravimo usmeritve za sanacijo," je razložila Saša Renčelj Škedelj.

Glede statusa poškodovanega partizanskega spomenika na Pasji ravni in njegovega lastništva pa je pojasnila, da gre "za tako imenovano registrirano dediščino, tj. dediščina, ki je vpisana v register nepremične kulturne dediščine, ki ga vodi Informacijsko-dokumentacijski center Ministrstva za kulturo RS kot enota: Bukov Vrh - Spomenik padlim partizanom pod Pasjo ravnijo, EŠD 21437. Torej ni spomenik lokalnega pomena. O lastništvu nismo seznanjeni, ponavadi za spomenike skrbijo pristojne organizacije ZB NOB. Lastništvo je namreč z vidika varovanja kulturne dediščine drugotnega pomena, saj se lastniki menjajo, spomenike pa se trudimo obdržati za naslednje rodove."

Največkrat dobijo obvestila iz občine Logatec

Na vprašanje, koliko je bilo poškodovanih spomenikov v zadnjem obdobju na njihovem območju in kje, pa je višja konservatorka Saša Renčelj Škedelj odgovorila, da je glede na to, da Območna enota Ljubljana pokriva 35 občin, praktično nemogoče, da bi en zaposlen, ki se ukvarja s tovrstno dediščino, poleg vseh drugih nalog tudi redno spremljal stanje na terenu.

"Za poškodbe zato ponavadi izvemo takrat, ko nas o tem obvestijo, sigurno pa nismo vedno obveščeni. V zadnjih letih nas je o poškodbah na memorialni dediščini največkrat obvestila občina Logatec. Tako je bilo dvakrat, v letih 2018 in 2019, poškodovano znamenje Ljubi Bavdek, večkrat v zadnjih letih pa tudi spominska kapela padlim v 1. svetovni vojni v Logatcu."

Do vandalizma pogosto prihaja tudi na območju mesta Ljubljane. V letu 2019 je tako Zavod na policijo posredoval prijavo o poškodovanju spomenika talcem v Rožni dolini. Tedaj so neznanci poškodovali tudi spominsko znamenje padlim v NOB pred viško gimnazijo in spomenik Borisu Kidriču. ZVKDS je poleg prijave policiji organiziral čiščenje spomenikov, kajti spomeniki so bili prekriti z napisi v rdeči barvi. Čiščenje pa je takrat plačala Mestna občina Ljubljana.

 

Komentarjev 2
  • kapibara 21:06 29.april 2021.

    Ozlo-glašena STA.. hahhaahhhhaaa

  • blayo 23:30 28.april 2021.

    Hehe, eni si pa vzamejo cajt...