Slovenija
11651 ogledov

Poslance po tehničnih težavah v državnem zboru pričakalo presenečenje

Poslanci dvigujejo roke Zajem zaslona/TVSLO3
Seja državnega zbora, ki je bila sinoči zaradi tehničnih težav prekinjena, se je nadaljevala danes. Za mnoge poslance pa se je začela s presenečenjem.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je namreč pred začetkom seje poslance seznanila, da bodo danes zaradi tehničnih težav glasovali "po starem", torej z dvigovanjem rok, strokovna služba pa bo potem glasove analogno preštela. Ob tem se je sklicevala na 87. oz. 88. člen poslovnika, druga točka 87. člena namreč pravi: "Z vzdigovanjem rok se glasuje, če glasovalna naprava ne deluje ali če je seja v prostoru, kjer take naprave ni." 

Ob začetku četrtkove seje je hitro prišlo do zapleta, saj so ob štetju nastale težave zaradi napačnega seštevka, strokovna služba je namreč ugotovila, da so ob prvem glasovanju glasovali oz. roko dvigovali tudi tisti, ki se na začetku niso označili za "navzoče". Zato je predsednica DZ znova morala ugotoviti navzočnost poslancev na četrtkovi seji. Ponovni seštevek je za razliko od prvega, ki je pokazal 77, preštel 78 navzočih poslancev.

Poslanci so nato v nadaljevanju na tajnem glasovanju z večino glasov za nove člane Državnotožilskega sveta na tajnem glasovanju izvolili izrednega profesorja na ljubljanski pravni fakulteti Sama Bardutzkyja, nekdanjega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, nekdanjo tožilko Vlasto Nussdorfer ter dolgoletnega vodjo okrožnega državnega tožilstva v Celju Ivana Žaberla. Več o izboru kandidatov, razpravi in tajnem glasovanju pa si lahko prebere tukaj

V sredo razburjenje in prekinitev seje

Spomnimo: DZ je v sredo zaradi zapleta pri glasovanju o dopolnilu k zakonu o izvrševanju proračunov, s katerim so poslanci prižgali zeleno luč uskladitvi socialnih transferjev z inflacijo v celoti, prekinil delo. DZ je dopolnilo izglasoval s 34 glasovi za in 28 proti. Podprli so ga v poslanskih skupinah SDS in NSi, kot tudi poslanec Levice Miha Kordiš in poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek, ki so jo iz stranke pred nekaj tedni izključili. Glede na rezultate, zabeležene na spletni strani DZ, o dopolnilu niso glasovali poslanci Levice z izjemo Kordiša in nekateri poslanci SD.

Glede na zapis na spletni strani DZ, prav tako ni glasovalo več poslancev Svobode, a so slednji po glasovanju v sredo trdili, da so pritisnili tipko proti, medtem ko so v sistemu zabeleženi kot odsotni ali vzdržani. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je zato sejo večkrat prekinila, vmes so preverili glasovalne naprave, se pogovorili s tehničnimi službami in opravili posvet vodij poslanskih skupin. Nazadnje se je odločila sejo prekiniti.

Je posredi tehnična napaka? 

Iz DZ so danes sporočili, da je pri odločanju o omenjenem dopolnilu prišlo do dvoma v pravilno delovanje glasovalnih naprav. Po prekinitvi seje, vmesnem testiranju glasovalnih naprav, posvetu z vodij poslanskih skupin in ponovnem pregledu glasovalnih naprav, je bila ugotovljena tehnična napaka, zato je predsednica DZ sejo prekinila, pojasnjujejo v DZ.

Pri glasovanju o dopolnilu o polni uskladitvi socialnih transferjev naj bi prišlo do tehnične napake v komuniciranju med strojno in programsko opremo glasovalne naprave, je po današnjem nadaljevanju posveta z vodji poslanskih skupin sporočila predsednica DZ. "Nihče si seveda ne želi, da bi se to dogajalo, ampak to je tehnika, včasih neodvisna od človeškega faktorja," je dejala.

Poslanci bodo redno sejo DZ nadaljevali v petek, in sicer bo najprej na dnevnem redu časovnica, predvidena za danes, nato bo DZ opravil glasovanja, ki jih ni opravil v sredo. Sledila bodo za danes predvidena glasovanja, je pojasnila predsednica DZ. Ali bo prišlo do morebitnega ponovnega glasovanja o omenjenem amandmaju ali kakšnega drugega koraka, še ni jasno. Strokovnjaki morajo namreč najprej potrditi, ali je dejansko prišlo do napake.

V teku je forenzična preiskava

Zaplet sicer poskuša DZ reševati tudi v sodelovanju z zunanjim izvajalcem, ki je sam sistem glasovalne naprave tudi razvil. Poteka torej forenzična preiskava, pa je pojasnila generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar. Nadeja se, da bodo prve ugotovitve, ali je pri sredinem glasovanju dejansko prišlo do kakršnihkoli odstopanj, znane čim prej.

Strokovne službe DZ so sicer danes testirale glasovalne naprave, pri čemer niso zaznale nobenih odstopanj. Na posvetu vodij poslanskih skupin so tako sprejeli odločitev, da bodo petkova glasovanja potekala elektronsko.

Da DZ zaščiti svojo integriteto, tako integriteto poslancev kot tudi članov strokovnih služb, bo opravil temeljito preiskavo, sestavil poročilo in ostal v stiku tudi s proizvajalcem glasovalne opreme, je zatrdila Klakočar Zupančič.

Poudarila je še, da nihče ne oporeka pravilnosti predhodnih sredinih glasovanj. "Pri tem dotičnem glasovanju pa se je pojavil dvom oziroma so določene poslanke in poslanci izrazili, da njihova volja ni bila pravilno zabeležena," je še dodala. Ob tem je spomnila, da je po opozorilu poslancev prekinila sejo, kar ocenjuje za pravilno odločitev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:44 24.november 2023.

    A je to!!!

  • munja 21:42 23.november 2023.

    Tej svobodi bi bilo potrebno možgane forenzično pregledat, bi bili zagotovo vsi zelo presenečeni nad tistim, kar bi odkrili.

  • drugačen 19:37 23.november 2023.

    Ali so parlament zavzeli "butalci, ali pa so nekateri pod vplivom neznanih substanc? Vsekeakor ne bi škodil pregled pri psihiatru.