Slovenija
1065 ogledov

Poslanci izvolili štiri člane Državnotožilskega sveta

Vlasta Nussdorfer Saša Despot
Poslanci so danes z večino glasov za nove člane Državnotožilskega sveta na tajnem glasovanju izvolili izrednega profesorja na ljubljanski pravni fakulteti Sama Bardutzkyja, nekdanjega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, nekdanjo tožilko Vlasto Nussdorfer ter dolgoletnega vodjo okrožnega državnega tožilstva v Celju Ivana Žaberla.

Generalni sekretar v uradu predsednice republike Uroš Krek je poudaril, da je bil izbor kandidatov narejen na podlagi strokovnosti in referenc kandidatov, njihovega poznavanja dela državnega tožilstva, kot tudi različnih nivojev predhodnega delovanja v okviru državnega tožilstva, pa tudi na podlagi njihovega znanstvenega in strokovnega delovanja v okviru različnih področij prava.

"Vsi kandidati, uvrščeni na kandidatno listo, so pravni strokovnjaki, izpolnjujejo pogoje za članstvo in so primerni kandidati za opravljanje funkcije člana Državnotožilskega sveta," je izpostavil Krek.

"V poslanski skupini SDS predlaganih kandidatov za Državnotožilski svet ne bomo podprli," pa je v imenu poslanske skupine SDS napovedala poslanka Alenka Jeraj. Kot je dejala, v stranki odločno nasprotujejo imenovanju Fišerja, za katerega so po njenih navedbah kar štirje državni organi ugotovili, da je koruptiven, v SDS pa mu očitajo tudi, da je kršitelj človekovih pravic. Spomnila je tudi na Fišerjevo vlogo "pri zrežirani aferi Patria, ki jo je na koncu razveljavilo ustavno sodišče".

Spomnila je tudi, da v Društvu državnih tožilcev Slovenije nasprotuje kandidaturi Jeleniča Novaka, saj menijo, da bi pri tem lahko šlo za konflikt interesov. Glede Vlaste Nussdorfer pa je med drugim spomnila na nekatera njena dejanja v povezavi s primerom odvzema koroških dečkov in vlogo socialnih delavk velenjskega centra za socialno delo v času, ko je bila varuhinja človekovih pravic.

Po obrazložitvi stališč poslanskih skupin so se k razpravi prijavili zgolj poslanci SDS, ki so izpostavili pomisleke glede primernosti predlaganih kandidatov. Krek pa se je odzval na pomisleke poslanske skupine SDS glede kandidature Fišerja in Jeleniča Novaka.

Spomnil je, da so v Društvu državnih tožilcev Slovenije in v državnem zboru pred leti ocenili, da je Fišer primeren kandidat za generalnega državnega tožilca in za ustavnega sodnika, vrhovno sodišče pa je razveljavilo ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije glede Fišerja. "Fišer je skozi svojo kariero dokazal, da je pravni strokovnjak in da lahko opravlja funkcijo v Državnotožilskem svetu," je poudaril.

Glede kandidature Jeleniča Novaka pa je poudaril, da ga je predlagalo društvo odvetnikov, v uradu predsednice pa so ocenili, da bi lahko s svojim delovanjem in integriteto prispeval k delovanju Državnotožilskega sveta. Prav tako menijo, da Jelenič Novak ne bi odločal o kazenskih postopkih, ker Državnotožilski svet o teh postopkih ne odloča, je med drugim navedel Krek.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 18:19 23.november 2023.

    Zvonko Fišer, Vlasta Nussdorfer, Ivan Žaberla ....osebe s političnim pedigreejem . Manjka samo še Borut Pahor .

  • ico8 15:25 23.november 2023.

    Ne morem verjeti, tajno glasovanje brez "vesoljskega" vpliva, hihihi...