Slovenija
2037 ogledov

Poslanci bi imeli še več privilegijev

seja DZ Saša Despot
Predlog novele zakona o poslancih dobil zeleno luč paralmentarne mandatno-volilne komisije.

Predlog novele zakona o poslancih je skupaj s predlogom zakona o državnem zboru (DZ) sredi julija v DZ vložila večina poslanskih skupin. Takšnemu predlogu so podporo odrekli v Levici in NSi. Mandatno-volilna komisija (MVK) DZ je danes po žgoči razpravi o statusu poslancev ob nasprotovanju Levice in NSi prižgala zeleno luč noveli zakona o poslancih. Zavrnili so tako dopolnila koalicije kot opozicije - štiri so se nanašala na nezdružljivost poslanske funkcije in prenehanje mandata. Novela te postopke prenaša na protikorupcijsko komisijo.

Glede nezdružljivosti poslanske funkcije bi po predlogu novele, o kateri bo odločal DZ, za poslance v celoti veljale tako materialne kot procesne določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Tudi zato, ker ta ne predvideva prenehanja poslanskega mandata, pa sta bili do predloga novele že ob vložitvi v postopek kritični Levica in NSi.

predsednik državnega zbora Dejan Židan Komentar Slovenija Za poslanske privilegije meja ne obstaja

Pomisleki so se porodili tudi v nekaterih drugih poslanskih skupinah. Z dopolnili, ki so jih danes kot dopolnila MVK predložili na mizo, so to vprašanje skušali urediti v Levici, NSi, LMŠ in SMC, vendar pa je nazadnje komisija vsa zavrnila, tudi zato, ker je zakonodajno-pravna služba DZ opozorila na ustavno spornost. Sprva so se sicer nekatere stranke zavzele za to, da bi sprejeli enega od predlogov, s čemer bi člen ostal odprt, rešitev pa bi izpilili do odločanja na seji DZ. A se to ni zgodilo.

Do takih predlogov je bil kritičen zlasti vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, saj po njegovih besedah tega vprašanja pravno ni mogoče določiti v enem dopolnilu in na hitro. Zavzel se je za to, da novelo podprejo in v prihodnosti morda dopolnijo z rešitvijo, ki bo tudi pravno držala vodo.

25. redna tedenska seja Šarčeve vlade | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Vlada kritična do predlagane zakonodaje

Do novele je kritična tudi vlada, a so nekateri člani MVK danes ostro nastopili do vladnih funkcionarjev in nekaterih uradnikov na ministrstvih. Očitajo jim bonitete, tudi službene avtomobile, ki jih poslanci, ki so sicer neposredno izvoljeni, nimajo. To vprašanje se je razvilo zlasti ob določilu v noveli za obračunavanje stroškov prevoza na delo na podlagi kilometrine.

Ta rešitev ter odprava pogoja šestmesečnega opravljanja poslanske funkcije za pridobitev pravice do nadomestila plače po prenehanju mandata sta zmotili Levico, a njeni dopolnili glede tega nista bili sprejeti. Prav tako je MVK zavrnil dopolnilo, s katerim je NSi želela poslankam omogočiti koriščenje porodniškega dopusta, predlagala pa je tudi rešitev za dolgotrajno odsotnost poslancev v primeru dolgotrajne bolniške odsotnosti ali dolgotrajnega zdravljenja.

Krivec je sicer v imenu predlagatelja novele uvodoma poudaril, da s predlogom zlasti urejajo pravice poslancev, ki so jih imeli pred uveljavitvijo varčevalnega zakona v času krize. V skladu s tem poslanci v DZ tudi niso enakopravno obravnavani z vidika prejemkov, je povedal.

Za iskanje primernih rešitev glede prenehanja poslanskega pa sta se na seji zavzela med drugim tudi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec in državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Silva Drevensek 06:46 10.oktober 2019.

    samo pozabljate dragi poslanci volitve bodo hitro,tisti ki ste podprli take privilegije ne boste več sedeli v parlamentu adijo papaa

  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 11:55 09.oktober 2019.

    [ Poslanci bi imeli še več privilegijev ] Kaj se čudite. Spomnite se Andreja iz Spodnje Štajerske, ki je izjavil, da je prevoz na delo socialni korektiv. Po današnji izjavi poslanca iz stranke židane volje, so prikrajšanni v privilegijih, da ...prikaži več bi se trije z enim avtomobilom vozili v parlament ...

  • nostradamus 11:01 09.oktober 2019.

    ne samo da jih je pol prevec njihova edina skrb je kako cimbolj sesati iz korita skrb za drzavo in davkoplacevalce ki jih krmimo jim je tako ali tako odvec mar ni violeta preden je vstopila v druzbo kvazi politikov ...prikaži več vpila poslance na minimalce - zdaj tega ni slisati moderndorfer je zamenjal ze 3 sefe vse za obstoj in privilegije dragi poslanci poglejte se v ogledalo in povejte da to ni res.