Slovenija
13493 ogledov

Za poslanske privilegije meja ne obstaja

Državni zbor Anže Petekovšek
Ob poslanski plači, ki znaša med 3200 in 5200 evrov, poslanci tarnajo, da je strošek za prevoz na delo zanje prevelik.

Sergeja Hadner Hvala | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V predlogu novele zakona o poslancih, pod katerega je prvi podpisan predsednik državnega zbora Dejan Židan, podpirajo pa ga v vseh poslanskih skupinah, razen v Levici in NSi, predlagajo, da bi se za povračilo potnih stroškov priznala kilometrina in ne najnižja cena javnega prevoza, kot to velja za ostale javne uslužbence. Poudarjajo, da poslanci funkcije ne opravljajo le na sedežu državnega zbora, temveč tudi v volilnih enotah in svojih poslanskih pisarnah.

Povračilo stroškov prevoza na osnovi kilometrine bi poslancu pripadalo tudi za prevoze od službenega stanovanja, ki ga ima v Ljubljani, do kraja stalnega prebivališča.
Cene kilometrine niso določili, ocenjujejo pa, da bi tak način kritja potnih stroškov poslancev proračun letno stal 142 tisoč evrov. Finančno ministrstvo predlogu odločno nasprotuje in opozarja, da bi ostali javni uslužbenci upravičeno zahtevali isti sistem. 

Plačilo kilometrine je le ena od sprememb, s katero bi si poslanci zagotovili boljši status. Po prenehanju mandata imajo poslanci pravico do nadomestila plače v višini 80 odstotkov. Nadomestilo lahko prejemajo pol leta, tisti z več mandati pa do enega leta. 
A ker poslancu pravica do nadomestila pripada le, če je funkcijo opravljal šest mesecev, menijo, da socialna varnost ni zagotovljena, zato predlagajo, da bi imeli pravico do nadomestila že takoj z nastopom funkcije. Če bi torej poslanec odstopil že prvi dan mandata, bi vseeno imel pravico do nadomestila poslanske plače. Velja omeniti, da določila zakona o poslancih veljajo tudi za ministre. 

Poslancem se ne zdi sporno, da nadomestilo poslanske plače dobivajo tudi poslanci, ki so morali funkcijo končati predčasno, ker so delovali v nasprotju zakonom. Tako je nadomestilo poslanske plače štiri mesece prejemal Darij Krajčič, poslanec LMŠ, ki je ukradel sendvič in je moral zaradi tega odstopiti.
V javnem sektorju bi to imenovali krivdna razrešitev, sam je temu rekel družbeni eksperiment, državni zbor pa mu je podelil nadomestilo za plačo.

O izjemah, ko poslancu nadomestilo plače ne bi pripadalo, v predlogu novele zakona o poslancih, nič. Prav tako popolnoma nič o merilih in kriterijih na podlagi katerih poslanci 80-odstotno nadomestilo plače prejemajo. Podatki kažejo, da pravico do nadomestila s katerim naj bi premostili čas do  do konca, torej šest mesecev ali leto dni, izkoristi večina poslancev. 

Do nadomestila poslanske plače je upravičen poslanec, ki mu je prenehal mandat in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve, pravi zakon. A določba je le črka na papirju, poslancem z ničemer ni treba dokazovati, da v tem času delo dejansko iščejo.
Za pridobitev nadomestila plače mora poslanec predložiti dokazilo, da vrnitev na delovno mesto ni mogoča in da s prejšnjim delodajalcem nima sklenjenega sporazuma o mirovanju delovnega razmerja ter podati izjavo, da zaradi objektivnih okoliščin ne more dobiti druge ustrezne zaposlitve.
Na noben način dolžan dokazovati, da aktivno išče novo delo, mandatno volilna komisija, ki odloča o nadomestilih pa za preverjanje nima pravne podlage. In tako bo tudi ostalo, sprememb v predlogu novela zakona o poslanskih plačah, ne predlagajo.  

Poslanci, vas ni niti malo sram?

državni zbor Nadomestila Slovenija Mandat končali pred več kot pol leta, nadomestilo poslanske plače pa še kar prejemajo Darij Krajčič Plače Slovenija Pol milijona evrov za poslanska nadomestila Marjan Šarec, Salzburg Slovenija Samo Fakin bo iz proračuna prejel še več kot 51 tisoč evrov
 
Komentarjev 21
  • tudbognasvečnereši 20:58 31.avgust 2019.

    Dokler ne bo oborožene revolucije proti tem komunajzarjem, potem bo tko kot je.

  • Avatar olor
    olor 09:01 14.avgust 2019.

    Ko bi vsak kakšen poslanec prebral komentarje, kaj si misli večina volivcev/komentatorjev in bi se mogoče zamislil.

  • kapibara 08:23 14.avgust 2019.

    Kako se okoristiti z prejemanjem nadomestila poslanske plače, pa ima odlične izkušnje Ljerka Bizilj+ Radio Salamo+ pogodbena zaposlitev+ politična oseba, nazaj v službo na javno tv.. poleg tega pa ima ksiht, velikemu JJ privoščiti zapor..