Slovenija
3811 ogledov

Poslanci nad stavkajoče zdravnike z zakonom

stavka zdravnikov Anže Petkovšek
Poslanci bodo z obravnavo več zakonskih predlogov danes sklenili redno marčno sejo DZ. Na dnevnem redu bo med drugim predlog novele zakona o zdravniški službi, ki širi nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke.

Parlamentarce čaka tudi obravnava predloga novele zakona o javni rabi slovenščine.

Predlagane spremembe v noveli zakona o zdravniški službi večinoma sledijo vladnemu odloku, ki ga zdravniški sindikat Fides izpodbija na ustavnem sodišču. Po predlogu bi morali zdravniki med stavko opravljati tudi triažne preglede na primarni, sekundarni in terciarni ravni zdravstvene dejavnosti.

V času stavke je po predlogu novele predvideno tudi opravljanje vseh storitev stopnje zelo hitro, pa tudi storitev za invalide in druge ogrožene skupine. Zdravnikom bi ob sprejetju novela naložila tudi obvezno opravljanje storitev v povezavi z ugotavljanjem ali zdravljenjem malignih obolenj, vključno z izvajanjem presejalnih programov.

Na poslanskih klopeh bo danes tudi predlog novele zakona o javni rabi slovenščine, s katerim ministrstvo za kulturo na novo opredeljuje javno rabo jezika za 21. stoletje pri različnih napravah in ponudnikih pretočnih vsebin, da bi na ta način poskrbeli za ustrezno zaščito in razvoj slovenskega jezika v digitalnem okolju.

Novela predvideva, da bo raba slovenščine omogočena tudi v najsodobnejših elektronskih napravah, kot so Applovi telefoni ali avtomobilski vmesniki. Ne bo pa rešila podnaslavljanja vsebin pri pretočnih velikanih, kot sta Netflix in Disney, ker zanje velja načelo države izvora in s tem njihova zakonodaja.

DZ pa bo opravil tudi prvo branje predloga zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank, s katerim želi vlada odpraviti razloge, zaradi katerih je ustavno sodišče lani razveljavilo poskus ureditve tega področja. Predlog med drugim vključuje možnost izdelave predhodnega mnenja o tem, ali bi nekdanji imetniki prejeli plačilo v primeru, da izredni ukrep ne bi bil izrečen, in v kolikšni meri. Novosti so na področju sodnih postopkov, predlog pa določa tudi možnost združitve pravd.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Naklonsky 16:30 02.april 2024.

    Naj se levaki še toliko mečejo na betico, nihče ti ne more ukazat da delaš več ur kot je zakonsko določeno! V svojem prostem času je pa stvar posameznika ali bo splal, delal bajto, vikend, fušal, ali delal po pogodbi ...prikaži več - skratka karkoli! Ali pa pisal butaste komentarje!

  • atamama 16:16 02.april 2024.

    Ker z dvigom plač ni bilo rezultatov je nujno dr-je prevesti nazaj v prejšnje plačne razrede. In seveda v zakonu opredeliti delo pri delodajalcu-javni ustanovi in nato v privatni ustanovi. Ker recimo, operacija kolka, ni možno normiranje ampak se popoldansko ...prikaži več delo ne odobri, ker je s tem prikrajšan javni zavod za prihodek. Res pa je, da dokler bodo dr-ji v ZZZS-ju določali potrebno delo in tudi na ministrstvu odločali, do takrat ne bo premika. Kalkulacijo naj dela ekonomist in ne dr, pa da vidimo

  • jakec42 13:33 02.april 2024.

    Začel se bo čas dopustov-zanima me ali lahko štrajkajoči zdravniki koristijo dopust,po moje ne saj so v štrajku!!!???