Slovenija
19 ogledov

Poslanci o zapornikih iz Guantanama

Slovenija je sprejela novelo zakona o tujcih, ki omogoča sprejem zapornikov iz G Žurnal24 main
Člani parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) bodo razpravljali o tem, ali s spremembo zakona dovolimo sprejem enega ali več zapornikov iz ameriškega zapora Guantanamo.

Sklic seje je zahtevala SLS, ki predlaga sprejetje sklepa, da OZP nasprotuje sprejetju oseb iz Guantanama in vladi predlaga ustavitev vseh aktivnosti v zvezi s tem.

V SLS ocenjujejo, da bi bile posledice sprejetja zapornika zelo nepredvidljive, tako na področju državne varnosti kot na področju dobrih diplomatskih odnosov z drugimi državami, zato nasprotujejo spremembi zakonodaje, ki bi omogočila sprejetje kakšnega zapornika.

Pahor: gre za humanitarno vprašanje
Vlada je novelo zakona o tujcih, ki omogoča sprejetje zapornikov iz Guantanama, potrdila 24. februarja, potrditi pa jo mora še državni zbor. Za uveljavitev zakona so določeni trije meseci po sprejetju zakona v državnem zboru.

Premier Pahor je po potrditvi novele na vladi poudaril, da gre pri sprejetju nedolžnih ljudi iz Guantanama za humanitarno vprašanje. Zaporniki bi bili namreč ob vrnitvi v katero od držav, iz katere so prišli, lahko izpostavljeni mučenju ali grožnji s smrtjo.

Pahor je še zagotovil, da vlada ne bo vztrajala pri sprejemu zapornika iz Guantanama, če bi se izkazalo, da v slovenski javnosti in med večino poslancev prevladuje odklonilno mnenje do tega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.