Slovenija
17733 ogledov

Potrdili zvišanje pokojnin že januarja, a ne za vse enako

upokojenci Saša Despot
Vlagatelji zakona, poslanska skupina Desus, so predlagali zvišanje vseh pokojnin za 3,5 odstotka, a je koalicija vložila amandma, po katerem se nekatere pokojnine zvišajo bolj kot druge.

Državni zbor je danes z 81 glasovi za in nobenim proti sprejel pokojninsko novelo, po kateri se bodo pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, dodatno uskladile za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. Višji zneski bodo izplačani s pokojninami za januar konec tega meseca.

Glede na novelo se bodo s 1. januarjem letos na omenjeni način dodatno uskladile pokojnine in drugi prejemki, razen dodatka za pomoč in postrežbo in letnega dodatka.

Denar, evro Slovenija Preverite, kakšna pokojnina vas čaka in kdaj

Predlog novele je vložila poslanska skupina DeSUS, ki je želela najprej omogočiti 3,5-odstotno izredno uskladitev za vse upokojence. Tako naj bi odpravili posledice preteklih usklajevanj pokojnin in invalidskih nadomestil, ki v času med letoma 2010 in 2015 niso bila v skladu s sistemskim zakonom. Z letom 2018 pa so se začele pokojnine usklajevati tudi izredno. S tem se je primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih pokojnin, ki je znašal 8,4 odstotka, začel zmanjševati, tako da zdaj znaša še 3,5 odstotka, so povedali danes.

Vendar pa je koalicija vložila dopolnilo, s katerim so sledili izračunom Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V skladu z njimi primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih plač v preteklosti ni enak za vse upokojence oz. so nekateri zaradi izrednih uskladitev že v ugodnejšem položaju, kot bi bili, če bi se pokojnine usklajevale po sistemskem zakonu.

dezurni@styria-media.si

Upokojenec Slovenija Danes bo padla odločitev, koliko se bo komu zvišala pokojnina
 
Komentarjev 9
 • Avatar Almiolla
  Almiolla 23:38 13.januar 2022.

  Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 21:15 13.januar 2022.

  Vau vlada, bravo!!! Tisti z najnižjim penzionom bodo dobili zvišanje v višini treh evrov. Upam, da tem penzičem še dela toliko zdrava pamet, da na volitvah njihovega glasu ne boste dobili. Tole je pod pasom in pod častjo. Sramota!

 • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 18:22 13.januar 2022.

  Najprej so poslanci sebi in Ju lani dvignili plače preko 10% in si dodali še cel kup dodatkov v še precej višjih procentih. Sedaj pa kao dvigajo pokojnine različno različnim upokojencem. S čimer direktno govorijo, da sploh ni več pomembno ...prikaži več koliko si delal in vplačeval, ampak koliko so politiki posameznikom pripravljeni dati pokojnin po svojem predvolinem političnem okusu. Ni važno koliko in kaj si delal in vplačeval 40 let. Govorijo da popravljajo krivice, pa delajo nove.