Slovenija
30 ogledov

Poslanci oklestili svoja nadomestila

državni zbor DZ Saša Despot
Državni zbor je skrajšal čas prejemanja poslanskih nadomestil in znižal njihovo višino.

Poslanic so s 56 glasovi za in 20 proti sprejeli novelo zakona o poslancih, s katero so skrajšali dolžino prejemanja nadomestila z enega leta na šest mesecev. Izjema bodo tisti poslanci, ki so bili v državnem zboru več zaporednih mandatov. Poslanec z dvema mandatoma bo tako nadomestilo lahko prejemal devet mesecev, poslanec s tremi ali več zaporednimi mandati pa eno leto. Vsem se višina nadomestila zniža za 20 odstotkov.

Poslanci, ki bodo funkcijo opravljali manj kot pol leta, do nadomestila ne bodo upravičeni.

Na udaru tudi poslanci prejšnjega sklica

Za tiste poslance in ministre, ki nadomestilo po prenehanju funkcije po lanskih predčasnih volitvah že prejemajo, bo ta pravica veljala osem mesecev, torej do 21. avgusta. Ravno ta rešitev je naletela na največ kritik in je tudi razlog, da poslanci SD in Pozitivne Slovenije niso med sopodpisniki zakona. Na matičnem odboru so predlagali dopolnilo, s katerim tem poslancem ne bi skrajšali prejemanja nadomestila, a ga je večina zavrnila.

Ostrejši nadzor in sankcije

Po novem se bodo vsakršni zaslužki poslancev, tudi pogodbeni, odšteli od nadomestila. Poslancem se tudi ukinja pravico do prejemanja regresa za letni dopust.

Novela še določa, da poslanec, ki zaradi pripora, uklonilnega zapora ali prestajanja zaporne kazni ne more opravljati funkcije, nima pravice do plače niti do nadomestila po prenehanju mandata.

Prav tako novela uvaja nadzor in sankcije za kršenje določb zakona. Če bodo poslanci kršili zakonske določbe, bodo morali vrniti nadomestilo, ki so ga neupravičeno prejeli.

Obeta se ustavna presoja

Nekdanji poslanec SNS Bogdan Barovič je za Žurnal24 že pred časom napovedal, da bo, če bo le lahko, vložil ustavno presojo: "Predlog vsebuje očitne kršitve ustave." Dodal je, da sam že od izteka mandata intenzivno išče službo, a je ne dobi: "Ko si enkrat poslanec, dobiš žig."

Komentarjev 6
  • mrki 09:09 01.avgust 2012.

    ali ste mogoče kaj drugega pirčakovali od udbaša, plagijatorja, zemljiškega mešetarja, mahalca z rokami , šiviljo , in par ptičic selivk iz ene veje na drugo , skratka Pingvinske stranke!!

  • mrki 09:06 01.avgust 2012.

    jap - to mi deli , pa naj malo iščejo posel :)

  • mia 07:27 16.junij 2012.

    sami postavljajo zakone, sami si določajo višino plače in nadomestil. kar bodo pobrali revežam, zaradi varčevalnih ukrepov si bodo razdelili kot dobiček ali pa kar pod mizo... vse za lasten žep. naj se zamenja vrh, naj vlada kdorkoli vedno se ...prikaži več vsak bori li zase.politika je kurba