Slovenija
68 ogledov

Poslanci "padli" na kvizu

(Foto: Reuters)
1/2
Žurnal24 main
Velika noč. Včeraj je parlament zapustila razstava pisanic. Ob tej priložnosti smo pri nekaterih poslancih preverili znanje o največjem krščanskem prazniku.

Pred največjim krščanskim praznikov je v našem hramu demokracije že tradicionalna razstava pisanic. Od 164 pisanic so nekatere celo iz prve polovice 20. stoletja.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Koliko pa dejansko vemo o veliki noči? Predstavljamo vam nekaj pojmov, o pomenu katerih smo povprašali tudi poslance:
Velikonočna jajca: v Sloveniji poznamo sedem različnih poimenovanj, in sicer pirhi, pisanice, pisanke, rumenke, remenice, remenke, praskanke.
Velikonočni zajec: izvira iz germanskega poganskega sveta. K nam so šege in navade, povezane z njim, prinesli Nemci.
Simbolični pomen živil: suho meso predstavlja Kristusovo telo; hren žeblje, s katerimi naj bi bil pribit na križ; potica simbolizira trnovo krono
Teden po veliki noči: pravimo mu mala velika noč ali beli teden. Na koncu tedna je bela nedelja- takrat verniki ponovijo velikonočni jedilnik.

Običaja se večinoma držijo...
"Običaj v času velike noči spremljam že od otroških let. Vedno smo v družini ta praznik obeležili in otroci smo bili veseli, ker je bilo kaj dobrega na mizi. To tradicijo nadaljujem tudi zdaj," nam pove Ljubo Germič (LDS).

"Če bo vreme lepo, bom v teh dneh delala. Za vse proste praznike me čaka veliko dela doma na vrtu. En dan bom nekaj naredila zase in se rekreirala. Kar se tiče pa pirhov, je odvisno, koliko si jih bodo družinski člani želeli. Moram priznati, da so drugi ponavadi meni prinesli pirhe. Potice ne bom pekla," svoje načrte v zvezi z velikonočnimi prazniki predstavo Silva Černugelj (SD).

Tudi njen strankarski kolega Miran Potrč za velikonočne praznike nima posebnih načrtov, pri Dušanu Kumru pa je barvanje pirhov kar tradicija. Kot pravi, glavno vlogo tu prevzamejo žena in njunih šest otrok, sam pa "odigra" vlogo konzumenta.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Franci Kek (Zares) bo šel k maši. Alenka Jeraj (SDS) bo od vseh vprašanih te praznike preživela še najbolj "tradicionalno"- s starši in sinom bodo poskrbeli za dobro odloženo mizo.

...simbolike ne poznajo preveč dobro
Na vprašanje, kakšen je simboličen pomen živil, smo dobili naslednje odgovore:
"Tukaj sem bolj na šibkih tleh," je dejal Germič.
"Hren je zaradi prebave, ker ob praznikih preveč jemo. Potica in suho meso sta pa težje prebavljiva," pravi Črnugljeva.
Na to vprašanje je brez napak odgovorila Jerajeva, odgovore Keka, Potrča in Kumra pa si lahko ogledate v videoprispevku.

Kako se reče tednu po veliki noči in kdo je k nam prinesel velikonočnega zajca, Germič, Jerajeva in Črnugljeva niso vedeli, je pa zadnja ob tem dodala: "Vem pa, da velika noč pride na prvi ponedeljek po prvi pomladanski veliki luni."

Naša vprašanja niso dosegla vseh poslancev, denimo SNS in DeSUS, ker so bili tri dni pred prazniki odsotni od dela v parlamentu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.