Slovenija
28 ogledov

Poslanci SDS z novo interpelacijo nad Anjo Kopač Mrak

bela knjiga Saša Despot
Poslanci SDS so vložili novo interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak. Vsebino interpelacije bodo predstavili na opoldanski novinarski konferenci.

Vsebina interpelacije še ni znana, je pa najverjetneje povezana z nedavno odločitvijo vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da je bil odvzem dveh dečkov iz Velenja nezakonit ter da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice.

Ta odločitev je v politiki sprožila burne odzive. V opoziciji večinoma menijo, da bi ministrica, ki je že junija za las prestala interpelacijo, morala vsaj zaradi objektivne odgovornosti odstopiti, ali da bi moral ukrepati premier Miro Cerar. Za interpelacijo se je najprej zavzel nepovezani poslanec Andrej Čuš, podpise zanjo pa bodo sedaj očitno prispevali poslanci SDS. Čuš je že sporočil, da interpelacijo podpira, obžaluje pa, da se vsi opozicijski poslanci niso dogovorili za skupno besedilo interpelacije.

Kopač Mrakovo čaka tudi pogovor s predsednikom vlade

Ministrico sicer v prihodnjih dneh čaka tudi pogovor s predsednikom vlade, ki je zadevo označil za izredno resno ter v odgovoru na vprašanje vloge ministrice v tem primeru dejal, da bo treba sprejeti zelo jasna stališča.

Kopač Mrakova pa je navedla, da je treba sodbo spoštovati, a poudarila, da ni bila presojana največja korist otrok. Opozorila je tudi, da je sodba pomembna za vnaprej, saj je prva, ki bolj natančno govori o pravici starih staršev do družinskega življenja.

Medtem ko v SD stojijo za svojo ministrico, pa je bilo tudi od koalicijskih partneric slišati kritične tone. V SMC za zdaj uživa podporo, a pričakujejo izpolnitev pogojev in tudi pogrešajo njeno aktivnejšo vlogo pri vodenju socialne politike. V DeSUS, ki je junija celo glasovala za razrešitev Kopač Mrakove, pa poudarjajo njeno odgovornost za nemoteno delovanje sistema.

Gre sicer za osmo interpelacijo v mandatu sedanje vlade. Poleg Kopač Mrakove so jo že prestali notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, zunanji minister Karl Erjavec, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Poleg tega je interpelacija vložena zoper celotno vlado pa tudi zoper ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Avatar Leon
    Leon 12:00 26.oktober 2016.

    Kopačeva je izjavila ,da bo spoštovala Cerarjevo voljo .........HALO ! Ste pozabili kaj ste prisegli ; "Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije." ..............nijker ni omenjen CERAR !

  • malonaokoli 10:59 26.oktober 2016.

    če bi bil on plačan od dela na prostem trgu, bi bili njegovi otroci lačni...

  • malonaokoli 10:56 26.oktober 2016.

    člane stranke itak plačujejo vsi državljani, pa če to želijo ali ne...za zdraho delat so vedno prvi ! škoda ker nič koristnega ne počnejo za plačo.