Slovenija
7313 ogledov

Poslanci bodo prekinili počitnice, to je razlog

poslanci v državnem zboru Državni zbor/Sušnik Matija
Izredna seja naj bi bila v sredo.

Opoldne bo potekala seja kolegija predsednice državnega zbora. Na seji se bodo dogovorili o sklicu izredne seje dravnega zbora, ki naj bi bila prihodnji teden.

To pomeni, da bodo morali poslnci prekiniti parlamentarne počitnice v mesecu avgustu. Na izredni seji, ki naj bi bila predvidoma v sredo ob 15. uri, bodo poslanci potrdili spremembe zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki ga je vlada sicer nameravala v parlamentarno proceduro poslati jeseni, a se je po zadnjih ujmah odločila, za nujni postopek sprejemanja že v avgustu. 

Spremembe zakona naj bi pospešile dodelitev finančnih sredstev prizadetim občinam še pred končnimi ocenami škode. Vzpostavlja se tudi podlaga za dodelitev sredstev za odpravo posledic tistih neugodnih vremenskih razmer, ki jih je mogoče zavarovati – v izjemnih primerih, ko bo škoda tolikšna, da bi lahko ogrozila obstoj kmetijskih gospodarstev.

Predlog zakona omogoča, da se za odpravo posledic naravnih nesreč sredstva za odpravo posledic škode v gospodarstvu, kadar gre za upravičence iz 44.e člena ZOPNN, lahko namenijo v nepovratni (subvencije) ali povratni obliki (posojila, garancije) tako v obliki posojilnih skladov ali v obliki jamstvenih shem. Ukrepi finančnega inženiringa se bodo tako poleg običajnih za spodbujanje tehnološko razvojnih projektov odslej lahko izvajali tudi za odpravo posledic naravnih nesreč.

Komentarjev 7
  • munja 15:36 08.avgust 2023.

    Ja na Urško smo pa čisto pozabili. Je kdo videl, si je že nabavila škornje in lopato??

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:36 08.avgust 2023.

    Me res zanima koliko od 90 se jih bo pojavilo v službi. Da vidimo če res delajo za ljudi , ali samo za svoje riti. Upam da bodo vsaj sklepčni.

  • Plavi-mil 10:21 08.avgust 2023.

    Ne rabijo prekiniti, naj kar tam ostanejo, bodo manj škode naredili.