Slovenija
12 ogledov

Poslanci še ne gredo na dopust

DRŽAVNI SVET Dejan Mijović
Čeprav so bili že na počitnicah, se bodo poslanci jutri na izredni seji znova sestali. Ponovno bodo morali odločati o višjih sodnih taksah in o davku na srečke. Na zakona, je namreč državni svet izglasoval veto.

Državni svetniki so na izredni seji odločali o treh vetih. najprej so izglasovali veto na novelo zakona, ki uvaja višje sodne takse – za veto je glasovalo 26 svetnikov, proti eden.

"Zvišanje taks je že v preteklosti bistveno zmanjšalo število zadev. Ali bomo tako povečali učinkovitost sodstva?" se je vprašal predlagatelj veta Branko Šumenjak in opozoril, da bi se z zvišanjem taks zmanjšal dostop do sodnega varstva. 

Minister za pravosodje Senko Pličanič je priznal, da zvišanje taks težko zagovarja "z ne vem kakšnim žarom", ampak dejal, da jo je sprejel s stisnjenimi zobmi: "Situacija je taka, da denarja ni in je moral vsak pogledati na svojem področju, kje je možno zvišati prihodke."

Pličanič je se dodal, da je zvišanje sodnih taks del proračuna, ki ga je sprejela že Janševa vlada, s čimer pa državni svet ni imel problema. Dodal je še, da je sodstvo predlagalo 50-odstotno zvišanje, medtem ko zakon sodne takse zvišuje le za povprečno deset odstotkov.

Tudi davka na srečke še ne bo

Svetniki so izglasovali tudi veto na davek na srečke. Nihče od svetnikov ni glasoval proti.

Na seji državnega sveta sta bila sicer poleg Pličaniča še dva ministra – finančni Uroš Čufer in kmetijski Dejan Židan.

Prepričevanje Čuferja, da je davek na srečke majhen kamenček stavbe – vendar če ga ne bi sprejeli, bi bila ogrožena celotna stavba, je očitno naletelo na gluha ušesa svetnikov.

Židan bil prepričljivejši

Minister za kmetijstvo Dejan Židan pa je svetnike uspel prepričati, da ne izglasujejo veta na spremembe zakona o gozdovih: "Vemo, kdo, preko katerih mejnih prehodov in kdaj vozi na črno posekan les, pa nadzorni organi ne morejo ukrepati. Dovolite nam, da ukrepamo takoj!" Obljubil je, da bo za prevoz pet ali deset kubičnih metrov lesa do lastnika zmanjšali birokracijo. Neevidentiran prevoz lesa kljub temu ne bo možen. 


"Kakšna država pa smo, če ne moremo ukrepati, saj ste bili tri leta minister v Pahorjevi vladi," je Židana zbodel Branko Šumenjak in opozoril, da bodo imeli ljudje kljub Židanovi obljubi, da bo zakon popravil, štiri mesece težav.

"Takega revolta, kot ga je povzročil ta zakon, na Dolenjskem že dolgo ni bilo. Da bi rešili problem velikih rib, bomo prizadeli vse majhne. Namen je bil dober, škoda da se niste prej odzvali," je dejal Bojan Kekec.

Komentarjev 2
  • Stolp 19:46 17.julij 2013.

    "Hundesteuer, Tabaksteuer, KW steuer, Ecosteuer - habt ihr echt geglaubt mehr komt nichts? Mit Umzatz und Getrenkesteuer mach ich zwar das Bierche teuer doch das ist mir noch zu wenig..."Ampak Nemčijo je pa rešu,...pa ne samo z ...prikaži več davki da se razumemo.

  • Mrcina 12:30 17.julij 2013.

    Čakam še na davek za uporabo pločnika, davek na uporabo WC školjk itn....