Slovenija
21 ogledov

Poslanci se spakujejo

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, izredna seja DZ, na kateri so  Anže Petkovšek
Zaslišanje Alenke Bratušek, kandidatke za podpredsednico Evropske unije, odgovorne za energijsko unijo, v Bruslju spremljamo v živo.

Ob 14.30 se začenja zaslišanje Alenke Bratušek, kandidatke za podpredsednico v novi Evropski komisiji. Zaslišanje bo trajalo tri ure, po uvodnih govorih predsednikov obeh odborov, bo imela Bratuškova deset minutno predstavitev v angleščini. Poslanci ji bodo nato postavili 45 vprašanj, odgovarjala bo v slovenščini. Za postavljanje vprašanja imajo poslanci minuto časa, Bratuškova pa dve minuti za odgovor. 

Zagovorja se pred dvema odboroma, odborom  za industrijo in energetiko ter pred odborom za okolje. V dvorani bo okoli 140 poslancev. Med člani odborov ni slovenskih poslancev, Lojze Peterle je nadomestni poslanec, vendar vprašanj ne bo zastavljal. So pa slovenski poslanci predlagali vprašanja kolegom, ki bodo danes prišli do besede.

14.30 Alenka Bratušek je v dvoranu prišla v spremstvu Jerneja Pavliča, vodjo njenega kabineta ter Romana Jakiča, ki jo je objel in zaželel srečo. Z obleko ne izstopa, nosi siv kostim, belo srajco in črne salonarje. Deluje mirno. 

Angleški tekst na listu

14.14 Bere napisan predstavitveni tekst v angleščini. Brez zatikanja, z nekoliko treme. Že takoj po prvih stavkih pojasnilo glede samokandidature: v času, ko je predsednik iskal kandidate za komisijo, se je v Sloveniji menjala vlada. Lahko bi čakali na september in nato v Bruselj poslali predloge za kandidate. Vendar vemo, kaj bi to pomenilo. Zato smo sestavili kratek seznam. Na njem je bilo tudi moje ime. Odločitev, kdo bo kandidat, je sprejel predsednik Juncker. To je vse, kar lahko povem na to temo. 

 14.55 Bratuskova pridobila simpatije poslancev, ki so ji na koncu predstavitve gromko zaploskali. Poslanci začenjajo spraševati. Prvo vprašanje poslanca iz EPP napadalno. Kako bo, kot premierka države, ki je podpirala neodvisnost držav članic skrbela za novo integracijo, ki bo posegala v pristojnosti držav. Odgovor precej splošen, skupaj lahko naredimo vse, kar si zastavimo.

15.05 Poslanci postavljajo četrto vprašanje, tudi je povezano z energetsko oskrbo Evrope. Bratuškovi se ne zatika, odgovarja samozavestno. Vedno znova poudarja pomen skupnega dela. Brez vas mi ne bo uspelo, je mantra. Poslanci hočejo konkreten odgovor na konkretno vprašanje, kdo bo nadomestni dobavitelj plina, če Rusija zapre pipico, Bratuškova odgovarja Norveška in Mediteran. 

15.10 Potrebovali bomo več časa, da bomo realizirali načrtovane projekte. Na vprašanje o rezervah plina na Cipru in vzpostavitvi vzhodnosredozemskega vozlišča odgovarja Bratuškova. Pomembno je, da si zastavimo ambiciozne cilje in za nimi stremimo.

15.20 Prvi krog vprašanj zaključen, vprašanja so zastavljali že predstavniki vseh političnih skupin v parlamentu. Še vedno nobenega vprašanja na temo samokandidature. Zaslišanje poteka po prijaznem scenariju.

Vaši odgovori so medli

15.30 Poslanka Evropskih konzervativcev in reformistov kritizira Bratuškovo, da so njeni odgovori na vsebinska vprašanja medli in da ves čas ponavlja, kar je že povedala v uvodnem nagovoru. Bratuškova na vprašanja, ki se tičejo prihodnjega energetskeg omrežja, zagotavljanja cenovno dostopne energije, vzpodbujanju obnovljivih virov...vedno znova odgovarja, da nam bo uspelo, če se vsi skupaj zavedamo, kaj so naši cilji. In cilji morajo biti skupni. Potem ne bi smelo biti težko. Že dvakrat povedala, da bo včasih potrebno tudi več časa. 

15.40 Alenka Bratušek postaja nestrpna. Že drugi poslanec ji očita, da ni povedala še nič konkretnega. Poslanec Zelenih pravi, da naj pove, kaj misli konkretnega narediti sama in ali je sama sploh pripravljena prevzeti pobudo. Kako se bo pogajala glede podnebnih sprememb. Verjetno se boste strinjali z mano, da sama ne bom mogla doseči ciljev, ki si jih bomo zastavili. Pripravljena sem prevzeti pobudo, vendar članice morajo sodelovati. 

15.50 Evropska komisija sama, brez sodevanja članic, ne bo mogla uspeti, je ponovila vsaj že petič. Določiti moramo skupen cilj, ponavlja vedno znova. Nekateri poslanci se spakujejo. Poslanka EPP Bratuškovo opozarja, da dlje od standardnih odgovorov ni šla. Poslanci želijo vedeti, kakšna podpredsednica bo, kaj bo naredila za vzpostavitev energetske unije, kaj bo v pristojnosti komisije in kaj bo v pristojnosti držav članic. Bratuškova jim ne uspe dati vpogleda v to kakšna podpredsednica bi lahko bila. Deluje, kot, da ji zmankuje energije in zagona. Zaslišanje šele na polovici.

Bratuškova trdi, da KPK ni odkrila korupcije pri imenovanju za komisarko

15.55 Prvo vprašanje na temo samokandidature. Zelo malo očitno veste o energetski uniji, zato vas bom vprašal nekaj drugega, pravi poslanec Evropskih konzervativcev in liberalcev, ki ga zanima kaj je s pošto in poročilom KPK, ki preiskuje njeno kandidaturo. Daleč od tega, da bi KPK ugotovila, da so bili pri imenovanju komisarjev prisotni elementi korupcije, odgovarja Bratuškova. V dvorani kar nekaj presenečenih pogledov. Zelo ste dobri v posploševanju, Bratuškovi pove poslanka Ernstova.

Pela sem antifašistično pesem

16.16 Bratuškova vzdihuje, odgovarja utrujeno in prekoračuje dvominutni rok, določen za čas, ki ga ima za odgovor. Predsednik odbora ko mora opozarjat in prekinjat. Glede pesmi, ki jo je prepevala na proslavi v Sožicah (pela je pesem Bandiera rossa) poslancem odgovori, da gre za antifašistično pesem, ki se je Evropa ne sme sramovati In ne komunistično pesem, kot ji očitajo.

Razočaranje nevsebinskimi odgovori poslanci izražajo tudi na tviterju. Pojavljajo se tudi prve negativne napovedi, nekdanji poslanec Daniel Halminton napoveduje padec Bratuškove. "Ni možno, da bi bila potrjena," je tvitnil.

Poslanci jo rotijo, naj se vprašanjem ne izmika

17.00 Zadnja tretjina vprašanj. Vzdušnje v dvorani vse bolj negativno. Poslanci Bratuškovo rotijo, naj izpostavi vsaj en svoj konkreten cilj in naj vsaj glede enega cilja konkretno pove, kaj bo naredila. Bratuškova se sklicuje, da je v Sloveniji kot predsednica vlade izvedla ukrepe, ki so rešili državo, ko je bila skoraj na kolenih.

Poslanci jo znova sprašujejo glede načina njene kandidature in zahtevajo odgovor, ali bo odstopila, če bi poročilo KPK to dokazalo, da je izkoristila položaj. Hočemo konkreten odgovor, da ali ne, ne izmikanja odgovorom, pravi poslanka EPP.

Bratuškova postaja nestrpna

Peli ste pesem, ki pravi, Evropa je tolpa tatov, ste prepričani, da ste prava kandidatka, Bratuškovo sprašuje poslanka EPP. Opomni jo tudi na njene izjave pred volitvami in na izjavo, da je Slovenijo rešila pred Evropo. Dogodek, na katerem sem pela, je bila državna proslava, pesem, ki sem jo pela v Sloveniji razumemo kot antifašistično pesem in zato se nimam nikomur nikoli opravičevat, postaja glede vnovičnega vprašanja glede njenega prepevanja, nestrpna Bratuškova. 

Če si bomo zastavili skupen cilj, se bomo skupaj zavzemali zanj in tako bomo do tega cilja tudi lažje prišli, na vprašanje, kako bo v energetski politiki zgotovil večji delež obnovljivih virov, spet odgovarja Bratuškova, ki ponavlja, da se ponavlja.

Infrastruktura je ovira, da naš notranji trg ne deluje, kot bi moral, spet ponavlja Bratuškova. Vse bom naredila, kar je v moji moči, da bomo infrastrukturo zgradili čim prej, ponovi. Nobenega konretnega načina, nobenega konkretnega datuma. 

Natezalnice je konec

Pričakovali smo bolj konkretne odgovor, zato kandidatko pozivam, da v zaključnem odgovoru pove kaj bolj konkretnega o tem, kako bo delovala, Bratuškovo poziva predsednik odbora za okolje, Giovanni La Via, očitno nezadovoljen z nastopom Bratuškove. Bratuškova v zaključnem govoru spet našteva cilje, ki jih naj bi Evropa dosegla do leta 2030, nič pa o načinih, kako bi zmanjšali uvoz plina iz tujine. Večjo moč bomo imeli, če bomo znali skupiti skupaj, spet pove. Moja urgentna naloga bo emergency plan, ki ga bo s sodelavci pripravila, če Evropi v prihodnje zmanjka plina. Izjavo imamo strategijo, imamo cilje, nekateri poslanci pospremijo s smehom. Zaključni aplavz je medel. 

Komentarjev 17
  • mph 21:42 06.oktober 2014.

    Ma kaj res? Očitno si ti živel v neki alternativni resničnosti, ker se jaz nič kaj podobnega ne spomnim. Stvari je tu pa tam primanjkovalo, ko se je CIA spravila po nalogu Regana "vpeljati" v YU njihov model tržnega gospodarstva ...prikaži več - beri poskrbeti za dobičke njihovih korporacij. Jaz se spomnim, da klošarjev ni bilo, vsak je imel streho nad glavo, vsi smo bili siti, dostop do zdravnika in šolstva, ... nikoli več ne bo tako lepo. Seveda pa niso bili preveč prizanesljivi do nacfašdomobrančkov in podobno. Kar pa je bila grda napaka sistema, da je preveč moči brez nadzora dala posameznikom, kjer je bilo zelo nevarno se zameriti kakšemu političnemu veljaku. Ampak malce si poglej love na čarovnice v Ameriki, pa ti bo jasno, da je bilo super tukaj tudi v tem pogledu. Itd itd. In ja, krivice so žal bile. Mi lahko v par besedah odgovoriš kaj bi vzklikal in počel, če bi zmagali nacisti ob pomoči domačih izdajalcev?

  • Johan Spohan 21:21 06.oktober 2014.

    Ja klobasač tebe še na psihitrijo ne vzamejo. Imajo vseeno nek nivo norosti do katere sprejemajo norce.

  • jons 21:06 06.oktober 2014.

    Res je bilo čudovito vzdušje še posebej v vrstah pred trgovinami, ko si čakal na osnovne življenjske dobrine.Al pa vzdušje, ko si zvečer še veselo kikirikal "Živel Stalin", zjutraj pa si že razbijal kamenje v letovišču na Golem otoku ...prikaži več in se ti je po glavi motalo: "WTF sem ga pa zdaj usral"???