Slovenija
16009 ogledov

Poslanci so se le prešteli

državni zbor poslanci konstruktivna nezaupnica Državni zbor/Sušnik Matija
Poslanci so na tajnem glasovanju oddali svoje glasove, s katerimi so določili usodo konstruktivne nezaupnice.

Po približno desetih urah razprave so poslanci vendarle glasovali o konstruktivni nezaupnici, ki so jo v državni zbor vložili Karl Erjavec in koalicija KUL.

Janševa vlada je nezaupnico uspešno prestala, Karl Erjavec namreč ni uspel zbrati zadostnega števila glasov, dobil jih je 40. Proti je bilo sedem poslancev, šest glasovnic je bilo neveljavnih. 

Prevzetih je bilo 53 glasovnic in vse so bile vrnjene, prevzeli jih niso SDS, NSi in SNS, prav tako ne Robert Polnar iz poslanske skupine DeSUS.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS so konstruktivno nezaupnico prvič vložile januarja. Takrat so imeli podpise 42 poslancev, a se je pot klavrno končala po tem, ko v državnem zboru niso dosegli dogovora o tem, kako bi glasovanje lahko izvedli tudi na daljavo. V tistem času je bilo namreč več poslancev v samoizolaciji. 

Tokrat se je pod predlog konstruktivne nezaupnice podpisalo enajst poslancev. Za uspeh nezaupnice je sicer potrebnih 46 glasov.

Karl Erjavec konstruktivna nezaupnica | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Erjavec: Smo v prelomnem trenutku

Karl Erjavec je ob začetku seje dejal, da želi oblikovati novo vlado, katere cilj je ustavitev denormalizacije države in potiskanje Slovenije v skupino držav, ki imajo težave s spoštovanjem vladavine prava, ter ustaviti neučinkovit spopad z epidemijo covid-19. "Znašli smo se v prelomnem trenutku za prihodnost naše države. Državljani se soočamo z najhujšo epidemijo v zadnjih stotih letih ter poskusi vlade, da uveljavi avtoritarno vladavino," je poudaril Erjavec. Erjavec je dejal, da ukrepi pogosto niso epidemiološko utemeljeni, ampak so politikansko kreirani. 

Janez Janša konstruktivna nezaupnica | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Janša: Naredili smo več od prejšnje vlade

Premier Janez Janša je predlagateljem konstruktivne nezaupnice iz KUL dopoldne na seji DZ dejal, da zapravljajo čas in denar davkoplačevalcev. Prepričan je, da je aktualna vlada naredila bistveno več od prejšnje, in to v bistveno krajšem času in težjih pogojih pandemije. "Slovenski državljani to vedo, tudi čutijo v žepih," je prepričan.

Kot je dejal, je v predlogu konstruktivne nezaupnice le "pet odstotkov tega, kar naj bi bil program, ostalo pa je kritizerstvo". Janša je predlagateljem očital nagajanje in da so v zadnjih desetih letih za nekatere nevladne organizacije, ki jih je označil za njihovo parastrankarsko vojsko, zapravili več denarja kot za domove starejših in študentske domove skupaj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 39
  • zan3 07:43 18.februar 2021.

    Cutijo slovenci v zepih ja .. Kolk ste povecali dolg na drzavljana g. J.J .. Vsekakor ste nardili dosti koncno majo ovce ki tavajo spet pastirja in lahko vzganjajo ksenofobijo dalje ..

  • mirror 16:32 16.februar 2021.

    Karel Erjavec. Volivci te nismo hoteli niti za poslanca, ti naivnež si pa hotel postati kar premier. Ko bo Aleksandra ustanovila stranko, ti bo pobrala več kot pol kadra.

  • mirror 16:29 16.februar 2021.

    Draga Alenka. Nič ne bo z funkciji ministra za infrastrukturo. Ne boš podpisovala aneksov in se slikala pri vsaki sanaciji ceste. Ostala boš samo kot neopazna nadomestna poslanka.