Slovenija
38 ogledov

Poslanci so si znižali plačo

Opozicija vladi očita, da se še vedno preveč mlačno loteva boja proti krizi. Vla Žurnal24 main
Državni zbor je sprejel zakon o začasnem znižanju plač funkcionarjev, s katerim se bodo funkcionarjem izvršne, zakonodajne in sodne veje oblasti plače znižale za štiri odstotke.
Z znižanjem funkcionarskih plač od aprila letos do aprila prihodnje leto bo državni proračun privarčeval 12,8 milijona evrov. Gre za tako imenovani hibridni zakon, v katerem je matični odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje združil vladni predlog o začasnem znižanju plač funkcionarjev izvršne in sodne veje oblasti ter poslanski zakon o začasni uvrstitvi določenih funkcij zakonodajne oblasti v plačne razrede. S tem zakonom se bodo 1690 aktualnim in 55 nekdanjim funkcionarjem plače znižale za štiri odstotke oziroma en plačni razred, kar pomeni za 2,8 milijona javnofinančnih odhodkov. Po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs ne gre zgolj za simbolno gesto, pač pa za enega izmed ukrepov, ki pomenijo pomembno zmanjšanje javnofinančnih odhodkov.

Gospodarstvo bo lažje zadihalo

Poslanci DZ so sprejeli še dva protikrizna ukrepa. Sprejeta novela zakona o Slovenski izvozni in razvojni banki (SID banka) bo tako omogočila okrepitev kapitala banke, s tem pa njene vloge pri pomoči podjetjem v času finančne krize. Potrebnih 160 milijonov evrov za dokapitalizacijo SID banke na 300 milijonov evrov bo zagotovila država z rebalansom letošnjega državnega proračuna. Z novelo zakona o dohodnini pa se bo znižala davčna osnova za nakup tovornjakov in avtobusov z okolju prijaznejšimi motorji tudi za tiste prevoznike, ki so samostojni podjetniki. Zavezanci bodo lahko ukrep uveljavljali že pri odmeri dohodnine za leto 2008, veljal pa bo še za leti 2009 in 2010.

Zelena luč za poročilo o delu Kosove komisije
Poslanci so sprejeli tudi poročilo o delu komisije za preprečevanje korupcije v letu 2007. Pri tem so sprejeli tudi sklepe komisije DZ po zakonu o preprečevanju korupcije, ki med drugim DZ predlaga, naj vladi naloži pripravo predloga zakona, ki bi celovito urejal področje boja proti korupciji. Potrjena pa je bila tudi novela odloka o preoblikovanju Univerze v Ljubljani (UL). Spremembe predvidevajo statusno preoblikovanje visoke šole za zdravstvo v zdravstveno fakulteto. UL bo tako imela med svojimi članicami le še fakultete in umetniške akademije.

Ker je skupina poslancev v proceduro vložila tako imenovani ustavni zakon o izbrisanih oziroma predlog za začetek postopka za dopolnitev ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti, pa bodo poslanci ustanovili tudi parlamentarno ustavno komisijo. Poslovnik DZ namreč zahteva, da se ustavno komisijo ustanovi v 30 dneh po predložitvi predloga za začetek postopka za spremembo ustave.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.