Slovenija
39 ogledov

Poslanci zamaknili sprejetje zakonov

null Žurnal24 main
Večina poslancev je naklonjena novelama zakona s področja socialnega varstva, s tem pa se zamika uveljavitev obeh zakonov. Problem v informacijskih bazah oziroma centralni evidenci.

Poslanska večina je naklonjena novelama zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter zakona o socialnovarstvenih prejemkih.

Z njima se zamika uveljavitev obeh zakonov, saj še niso bile vzpostavljene vse informacijske baze, ki so po besedah ministra za delo Ivana Svetlika ključne za to, da se pravice iz javnih sredstev ustrezno dodeljujejo.

Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev bi se moral začeti uporabljati 1. junija oziroma 1. septembra letos, z novelo pa se predlaga zamik začetka njegove uporabe na 1. januar prihodnje leto. Glavni razlogi za to so v zamiku pri dokončnem oblikovanju modela vrednotenja nepremičnin ter zamiku pri vzpostavitvi centralne evidence udeležencev vzgoje in izobraževanja v šolstvu in visokem šolstvu.

Novela zakona poleg tega predvideva odlog polne uveljavitve državnih štipendij do študijskega leta 2012/13, saj se v tem času ne bi dodeljevale za najvišji dohodkovni razred.

Zaradi zamika pri vzpostavitvi centralne evidence je potrebna tudi novela zakona o socialnovarstvenih prejemkih. Zaradi povezave pri izvajanju obeh zakonov vlada predlaga tudi zamik tega zakona, je pojasnil Svetlik. Poleg tega novela predvideva, da se pravica do nadomestila za invalidnost ter dodatka za tujo nego in pomoč ne bo prenesla v sistem socialnovarstvenih prejemkov, kot je bilo sprva predvideno.

Največ razprave so poslanci namenili dopolnilu SLS k noveli zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, po katerem bi bili do državnih štipendij upravičeni tudi dijaki od 15. leta dalje, in ne le od 18. leta. Z dopolnilom k zakonu o socialnovarstvenih prejemkih pa bi ohranili pravico do državne pokojnine.

Zakonski noveli bodo podprli SD, Zares in LDS, DeSUS in nepovezani poslanci. Andreja Črnak Meglič iz SD je dejala, da bo z zamikom začetka uporabe zakona prehod na nov sistem odločanja in dodeljevanja pravic iz javnih sredstev opravljen bolj kakovostno, z manj težavami, zaostanki in tudi lažje za tiste, ki bodo vodili postopke odločanja o pravicah iz javnih sredstev.

Do predlogov so kritični v SDS, SNS in SLS. Robert Hrovat iz SDS je opozoril, da so že ob sprejemanju osnovnega zakona, s katerim so se sicer strinjali, predvideli, da so si predlagatelji zastavili preveč optimistične cilje. Po njegovi oceni je tudi nesprejemljivo, da se spreminja cenzus za državne štipendije s 64 na 53 odstotkov povprečne plače.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.