Slovenija
24826 ogledov

Poslanec takoj zažugal Janši in mu zagrozil z denarno kaznijo

Vlada Janez Janša ffp2 Vlada RS
Janša meni, da bomo januarja in februarja vsi gledali le še statistiko cepljenih s tretjim odmerkom.

Takoj se je zapletlo, ker je imel Janša premalo časa

Na današnji seji preiskovalne komisije državnega zbora o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij za finančno neustrezne ukrepe in sum neupravičenega omejevanja pravic pri izvajanju ukrepov, povezanih z epidemijo je moral članom na vprašanja znova odgovarjati predsednik vlade Janez Janša

A zapletlo se je že na začetku seje, saj je Janša imel le uro časa, kljub temu da je bila seja napovedana že mesec vnaprej. Vodja preiskovalne komisije in poslanec LMŠ Robert Pavšič ga je zato spomnil, da bi moral za izostanek izpostaviti tehten razlog, ki pa da ga v njegovem kabinetu niso navedli. Za to bi lahko bil celo oglobljen, je dodal Pavšič.

Janša se bo sicer danes udeležil razvojnega centra podjetja BSH Hišni aparati v Nazarjah.

Poslušali so tudi druge stroke, ne le zdravstvene

Poslanci na svoja vprašanja prav veliko konkretnih odgovorov niso dobili. Pavšiča je zanimalo, kaj se je dogajalo na Nacionalnem laboratoriju za okolje in hrano (NLZOH) pri postavljanju pogojev za dobavo hitrih testov. Favorizirali naj bi namreč hitre teste podjetja Majbert Pharm, ki jih je virologinja Metka Paragi, nekdaj zaposlena na NLZOH, označila za neustrezne, saj da ne izpolnjujejo tehničnih zahtev.

Poslanca SAB Marka Bandellija pa je zanimalo, zakaj vlada v času epidemije ni večkrat upoštevala priporočil stroke. Janša je pojasnil, da epidemija ni le zdravstveni problem, zato so denimo pri zapiranju šol upoštevali tudi šolsko, ne le zdravstvene stroke. 

Kot je poudaril, bi bili tudi zdaj ukrepi drugačni, če bi bilo okužb manj. Uporaba mask iz blaga bi bila najbrž še vedno dovoljena. 

Priznal, da je prišlo do zlorab pri izplačevanju dodatkov

Priznal je, da je zagotovo prihajalo do zlorab pri izplačevanju dodatkov, a so ob tem predstojniki institucij, inšpektorji in ministrstva odreagirali. "Računsko sodišče pa bo odkrilo zlorabe, ko bodo preverjali poslovanje in izplačevanje dodatkov v ustanovah. A bi težko rekli, da je šlo za milijardo zlorab," je dejal.

Razlog, da dodatkov niso ponovno uvedli, je sistemska rešitev za kadre v zdravstvu in v domovih za ostarele, ki bo omogočila, da bodo zaposleni dobili višje plače brez dodatkov.

Janša: Januarja in februarja bomo vsi gledali le še statistiko, koliko jih je cepljenih s tretjim odmerkom

Vzrok za nizko precepljenost po njegovem mnenju ni samo značilnost Slovenije, temveč tudi drugih držav "z enako zgodovino". Zadovoljen pa je, da cepljenje s tretjim odmerkom že poteka. Januarja in februarja bomo vsi gledali le še statistiko, koliko jih je cepljenih s tretjim odmerkom, je menil.

Članica NeP Janja Sluga pa je vladi očitala, da v petek sprejme ukrepe, ki začnejo veljati v ponedeljek, navodila pa dajo v sredo. Janša je na to odvrnil, da za ukrepe, ki terjajo daljše priprave, traja več časa, preden stopijo v veljavo - recimo trikrat tedensko testiranje otrok. Omenil je tudi, da bi lahko za otroške maske poskrbeli pristojni, "če jih v šoli ni, za to ni kriva vlada"

"V skladiščih je dovolj rezerv, za sprotno uporabo pa so zadolženi predstojniki institucij," je dodal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • mirror 07:46 13.november 2021.

    Poslanec Pavšič takoj zažugal Janši in mu zagrozil z denarno kaznijo. Ha, ha, ha. Revež se napihuje kot njegov šef. Ob prvi težavi pa v koruzo...

  • Avatar pantani
    pantani 07:56 12.november 2021.

    Že poznano, vsi drugi krivi,samo on ne!!!

  • andrej084 20:53 11.november 2021.

    Le kako je mogoče, da v parlamentu sedijo taki presežki, kot je Pavlič?