Slovenija
79 ogledov

Poslanka z ugotovitvami na tožilstvo, ki že vodi postopek

Gibina Anže Petkovšek
Poslanka Alenka Bratušek, ki že pred časom opozorila, da naj bi bili tajni dokumenti o nakupu ograje prirejeni, je ugotovitve sporočila tožilstvu. Na tožilstvu so potrdili, da vodijo predkazenski postopek.

"To je največ, kar lahko kot poslanka naredim, ko zaznam nezakonitosti," je naznanila poslanka in nekdanja premierka Alenka Bratušek, ki je danes državno tožilstvo seznanila s svojimi ugotovitvami o domnevno spornem nakupu ograje za mejo s Hrvaško.

Poslanka Bratušek odgovornim očita prirejanje dokumentov v poslih, ki jih je vodil zavod za blagovne rezerve. Ponudbe podjetji naj bi se razlikovale od končnega poročila o pregledu ponudb, na podlagi katerega so na zavodu izbrali ponudnika. Poročilo naj bi priredili tako, da so ceno spremenili, da se je Minis izkazal kot najugodnejši kandidat.

Pri omenjenem poslu nakupa panelnih ograj naj bi se pojavilo še več nekonsistentnosti. Od nedatiranih dokumentov do tega, da je zavod za blagovne rezerve začel zbirati ponudbe sedem dni preden je bil sploh sprejet zakon o nabavi - 25. februarja. Kljub uradnemu zaključku zbiranja ponudb 1. marca pa so ponudbe zbirali tudi še potem.

Direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek poslanki očita manipulacijo in je omenjene konsistentnosti tudi na državnozborski seji komsije za nadzor javnih financ označil kot napake, ki so lahko pojasnjive.

Tožilstvo glede nakupov, ki so označeni z oznako tajnosti interno in zato javnosti niso dosegljivi, sicer vodi predkazenski postopek, kar so za Žurnal24 tudi potrdili. "Več podatkov zaradi interesov postopka ne moremo posredovati," je navedla vodja tožilstva Tamara Gregorčič. Posle, za katere vlada trdi, da so potekali brez nepravilnosti pa preverja tudi KPK.

 

Komentarjev 3
  • Ferluci 08:55 27.maj 2017.

    Samo ena izmed mnogih dejanj prej opevanega slogana 'preglednosti, verodostojnosti in poštenosti' cmeralistične vlade.

  • sprehajalec 23:08 26.maj 2017.

    Šivilja je nesla zjutraj ovadbo slovesno pred kamerami na tožilstvo, za bodečo žico. Verjetno smatra, da je zadeva varna za vložitev ovadbe. Seveda ni nesla za umetne kolke, kjer gre za večje denarje. Presoja je bila, raje roke proč... ...prikaži več Za norca nas ima šivilja...

  • valerijakregar 18:04 26.maj 2017.

    kradejo kjer morejo.v zdravstvu že 70let in tu gre za enormne zneske. pa nič. ..................tožilstvo se ne zgane............sem za to, da svoj največji kriminal prepustimo sodiščem v tujini.našim že dolgo ne zaupamo več :https://www.portalplus.si/2213/mrevlje/