Slovenija
5126 ogledov

Poslanki sta se izpovedali: Nihče nas ni zaščitil

državni zbor poslanci konstruktivna nezaupnica Državni zbor/Sušnik Matija
Ženska je eni od poslank sledila, pri čemer je ponavljala grožnje, da ne bo mogla več mirno spati in da vedo, kdo je.

Poslanci SDS so danes spregovorili o nadlegovanju in grožnjah, ki so jih bili deležni v zadnjem času. Da se nasilje nad poslanci stopnjuje, je na Twitterju opozoril tudi premier Janez Janša. Potrebna bo seja DZ ali Sveta za nacionalno varnost ali oboje, na kateri naj policija in tožilstvo pojasnita, kako bosta zaustavila to spiralo nasilja, meni.

O nadlegovanju in grožnjah, ki so jih bili deležni, ko so prihajali oz. zapuščali parlament, so danes spregovorili poslanki Mojca Škrinjar in Alenka Jeraj ter poslanec Janez Moškrič.

Ženska ji je sledila in ji grozila

Kot je povedala Škrinjarjeva, jo je po tistem, ko je pri parlamentu izstopila iz avtomobila, nagovorila ženska ter jo najprej napadla verbalno, nato pa se začela še zaletavati vanjo z ramo. Ženska ji je tudi sledila, pri čemer je ponavljala grožnje, da ne bo mogla več mirno spati in da vedo, kdo je. Za zaščito je poslanka poprosila policista, ki je bil na travniku ob nekaterih protestirajočih, a ji je pojasnil, da varuje shod in naj nadlegovanje prijavi na centrali na Tavčarjevi.

Jerajeva je pojasnila, da so jih prejšnji teden, ko so poslanci obravnavali novelo zakona o nalezljivih boleznih, pred vrati pričakali protestniki, mimo katerih so morali do vhoda v parlament, kar je bilo zelo neprijetno, saj so se zaletavali vanje in podobno. "Pri tem nas nihče ni zaščitil, tako ne varnostniki v parlamentu kot tudi ne policija, ki je bila tam," je opozorila Jerajeva in dodala, da je bila kot kolegi tudi sama deležna groženj, da vedo, kdo so, kje živijo.

Moškriču naj bi grozili nasprotniki cepljenja

Podobno izkušnjo pa ima tudi Moškrič. Pretekli teden, ko je zapuščal parlament, se je, kot je povedal danes, spustil v prijazno diskusijo z nasprotniki cepljenja, v ponedeljek, ko je prav tako odhajal iz parlamenta, pa je nato ta ista skupina vpila, da je to tisti poslanec, ki trdi, da bosta samo cepivo in precepljenost rešila problem covida-19. Pojasnil jim je, da ostaja pri tem stališču in jim zaželel lep dan, a so "še naprej padale žaljivke, med žaljivkami pa tudi grožnja: vemo, kje živiš, najprej bomo tvoje domače, potem pa še tebe".

"Te stvari niso sprejemljive, nikomur se ne sme groziti, ne nam poslancem, ne komurkoli v tej državi," je poudarila Jerajeva, ki pričakuje, da bodo ustrezni organi ukrepali, kot morajo in kot jim narekuje zakon. "Mi smo opozarjali že dolgo, ko se je začelo tolerirati napise smrt janšizmu, da bo to privedlo do nadaljevanja," je še izpostavila Jerajeva.

Jerajeva je sicer pred časom povzročila precejšnje razburjenje v javnosti, ko je postalo jasno, da na twitterju za obračunavanje s svojimi političnimi nasprotniki uporablja lažni profil z imenom "Kopriva". Škrinjarjeva pa je bila prav tako na twitterju deležna precej žaljivk, ko je trdila, da v Jugoslaviji ni dobila sadnega jogurta.

Škrinjarjeva pa je ocenila, da se je začelo že v parlamentu in se je pač to preselilo na ulico. Po besedah Jerajeve so se ob dogajanju v DZ večkrat obrnili tudi na predsednika DZ, a niso kam daleč prišli. Vendar pa se po mnenju Jerajeve vseeno vse ni začelo v parlamentu, ampak je veliko tudi na socialnih omrežjih.

Alenka Jeraj Skrivni profil Slovenija Blamaža poslanke SDS: Na Twitterju se je razkrila kot Kopriva

"Ni dovolj, da policija varuje zgolj zidove"

Napadov so bili v minulih dneh deležnih tudi nekateri drugi poslanci. V petek so na to opozorili poslanca NSi Jožef Horvat in Tadeja Šuštar ter poslanec in predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti.

Horvat je danes izrazil obžalovanje, da je prišlo do takšnega stanja duha v družbi. Verjame, da bo ukrepanje vodstva DZ odločno, mu je pa žal, da na petkovem posvetu pri predsedniku DZ na to temo vodje poslanskih skupin niso bili enotni, saj so po njegovih besedah nekateri posvet predčasno zapustili. "Treba je zaščiti institucijo državnega zbora. Ni dovolj, da policija varuje zgolj zidove," je še pozval.

Šarec meni, da so krivi teoretiki zarot

Nasilje in grožnje so obsodili tudi v opozicijskih vrstah. Jelinčič je v današnji izjavi za medije v DZ izpostavil, da bi se morali policisti na grožnje odzvati takoj, prav tako bi po njegovem mnenju morali preprečiti, da se lahko vsakdo sprehodil od vrat parlamentarne stavbe. Po njegovi oceni so za tako dogajanje krivi levi progresivni mediji, skrbi pa ga tudi morebitno stopnjevanje nasilja.

Kot je dejal predsednik LMŠ Marjan Šarec, je to odraz današnje družbe, ko lahko vsak počne vse, kar hoče. Po njegovih besedah pa poslancev niso napadli levičarji, ampak "fantje in dekleta z vseh vetrov, ki so se združili in so sedaj proti vsemu". Dodal je še, da je naloga vlade, da ne dopušča praznega prostora, v katerem imajo teoretiki zarot več manevrskega prostora.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je poudaril, da je DZ ne glede na različna stališča posameznih poslanskih skupin ali strank prostor za soočenje stališč in argumentacijo, ko pa to preide v fizično ustrahovanje, je to nesprejemljivo. Vzrok za tako dogajanje je po njegovem mnenju dolgoletno delovanje ravno SDS in njihova retorika razdora in delitve ljudi.

Han pozval k umirjanju

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je poslanske kolege pozval k umirjanju zadev. "Poslanci smo takšni in drugačni, nekateri tudi vzpodbujajo, tako na levi kot na desni, da pride do sovražnega govora," je dejal. Opozoril je, da ko bo narodu dovolj, ne bo izbiral politične barve poslancev. Kritičen je tudi do tega, da bi zdaj nekateri radi s prstom pokazali na petkove protestnike, ki pa da nimajo veze s tistimi, ki so pred DZ napadli poslance.

Primere groženj je v obravnavo prevzela kriminalistična policija. Policisti pa so okrepili tudi varovanje okolice DZ in njihovih zaposlenih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • ojdip12 23:39 27.november 2022.

    Me pa res zanima, kdaj bo tem svinjskim pastirjem le postalo jasno, da niso posebno priljubljeni. Normalno razvit individuum, bi to že zdavnaj ugotovil medtem, ko razne koprive, gamsi, zveri, in žal celo mahnjenci ne sprevidijo, da je njihova politična ...prikaži večna agenda - navaden JaJc.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 23:14 13.julij 2021.

    ubogi poslanci, ki glasujete za kovid genocid slovenskega naroda imate baje vhod tudi na drugi strani DZ-ja baje pa je tunel tudi do Cankarjevega doma a kaj, ko imajo ljudje tudi vaše domače naslove. Najbolje da si omislite telesno stražo, ...prikaži več ki vas bo varovala podnevi in ponoči 24/7

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 22:17 13.julij 2021.

    Ah, samo zgodovinske knjige je treba odpret in malo pogledat v zgodovino kaj se dogaja, ko ljudstvo ni zadovoljno. Verbalno "nasilje" še ni nič proti temu, kar se je že dogajalo v preteklosti. Ko boste sprejemali jasne, utemeljene in poštene ...prikaži več zakone se vam ne bo treba ničesar bat.