Slovenija
31 ogledov

Poslanska skupina PS podpira Premierko

“Gre za solidarnost obalnih občin s kraškimi in bistriško, saj bodo vse pridobil Žurnal24 main
Čeprav je Gašpar Gašpar Mišič član PS, pri njegovem kadrovanju v Luki Koper stranka ni sodelovala in ga tudi ni mogla preprečiti, je po seji poslanske skupine PS poudaril njen vodja Jani Möderndorfer.

Poslanci PS ne podpirajo kandidiranja in neposrednega prehajanja državnih funkcionarjev s političnih funkcij na vodilna mesta v državnih podjetjih.

Kot je po današnji izredni seji poslanske skupine PS pojasnil Möderndorfer, so poslanci sprejeli tri sklepe. Poslanska skupina PS tako ne podpira kandidiranja in neposrednega prehajanja državnih funkcionarjev, vključno z Gašparjem Mišičem, s političnih funkcij na vodilna mesta v podjetjih v državni lasti.

Prav tako poslanci PS zavračajo "več let trajajočo prakso nestrokovnega političnega kadrovanja" v podjetja v državni lasti, vključno s primeri, ki so se zgodili tudi v času sedanje koalicije.

Ob tem poslanska skupina PS izraža še popolno podporo predsednici vlade in vodji PS Alenki Bratušek, da v okviru svojih pooblastil izpelje vse potrebne ukrepe za vzpostavitev odgovornega in preglednega korporativnega upravljanja v podjetjih v državni lasti.

Poslanci in vodstvo PS so sicer danes razpravljali o aktualnem političnem dogajanju in razmerah v državi, ena osrednjih tem pa je bila ponedeljkovo imenovanje Gašparja Mišiča, nekdanjega poslanca PS in donedavnega državnega sekretarja v kabinetu premierke, za predsednika uprave Luke Koper.

Sestanka se je udeležila tudi premierka in vodja PS Alenka Bratušek, ki pa izjav ne pred in ne po seji ni dajala.

ZNS dalo pobudo na častno razsodišče

Združenje nadzornikov Slovenije (ZNS) je Častnemu razsodišču ZNS dalo pobudo za presojo začetka postopka kršitve etičnega kodeksa zoper svojega člana, v primeru ravnanja pri imenovanju predsednika uprave Luke Koper.

Predstavnica združenja Irena Prijović je dejala, da so zavezani varovanju osebnih podatkov, zato imena ne razkrivajo. Kot bi bilo mogoče sklepati iz odzivov združenja na kadrovanje v Luki, je njihova pobuda najverjetnje usmerjena proti predsedniku nadzornega sveta  Luke Dinu Klobasu, ki je glasoval v nasprotju z voljo lastnikov (Slovenske odškodninske družbe, ki ga je imenovala).

V javnsot so prišle tudi informacije, da je Klobas med sejo, na kateri so imenovali Gašparja Gašparja Mišiča, ostale nadzornike zavajal s tem, koga podpira. Ves čas naj bi kazal naklonjenost kandidatu Ernestu Gortanu, ki ga je tudi povabil na sejo, nato pa nepričakovano glasoval za Mišiča.

Spomnimo ...

Imenovanje Mišiča za šefa Luke je šokiralo slovensko politiko: proti njemu sta tako opozicija kot pozicija; zaradi njega se je že začela tresti tudi koalicija. Celo predsednica vlade Alenka Bratušek, pri kateri je Mišič opravljal naloge državnega sekretarja, je njegovo imenovanje označila kot nedopustno. Po naših informacijah pa ima država vsaj formalno zvezane roke, saj bi za zamenjavo Mišiča morali imenovati šest novih nadzornikov (zdaj jih imajo državni lastniki pet, eden je predstavnik lokalne skupnosti, trije pa zastopajo interese zaposlenih).

Komentarjev 21
  • Šemefuky 19:30 28.avgust 2013.

    Jaz pa podpiram šank, ko noče več sam stati...

  • KLOBO 16:49 28.avgust 2013.

    na FB kroži zanimiva šala : he, he........................................!"Sta šla Gašpar Gašpar pa Klemen Klemen na koncert od Duran Duran v Baden-Baden. Na sebi sta oblečena enaka puloverja Pelle Pelle in bundi Maya Maya, kot zaprisežena navijača čilskega nogometnega kluba ...prikaži veča Colo Colo sta imela na sebi tudi navijaška šala. Na letalu sta jedla kuskus in gledala nanizanko 'Alo Alo'. Za konec sta si privoščila še bunga bunga party. Stroške sta si seveda delila fifty-fifty. Gašpar Gašpar je potem odletel še na Bora boro, kjer je fasal beriberi, Klemen Klemen pa na koncert Gu-Gu, ker kitarist baje obvlada wah-wah efekt. Ko sta se pa ponovno videla v Ljubljani, sta se pozdravila s čau čau.

  • svizec 15:16 28.avgust 2013.

    temu zmazeku se pa že vsi smejijo, da je uspel da so ga ustoličili, je po mojem v nedeljo ponoči kako aktovko denarja za podkupnino nesel nadzorniku...