Slovenija
14 ogledov

Poslanski spopad zaradi sodnika

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
V državnem zboru se je med poslanci vnel spopad zaradi sodnika Milka Škoberneta. SDS opozarja, da DZ o ukinitvi imunitete ni odločil in je torej kršil pravila. Koalicija meni nasprotno.

"Nobenega nezakonitega stanja ni," pravi predsednik državnega zbora Pavel Gantar (Zares). Jože Tanko (SDS) zavrača namige, da bi v poslanski skupini nastopali kot "odvetnik" sodnika.

Opozarja pa, da državni zbor o ukinitvi imunitete ni odločil in torej kršil pravila, saj je mandatno-imunitetna komisija samo del državnega zbora in njena odločitev na sodišču ne more biti dokončna.

O pritožbi do srede
Iz okrožnega ljubljanskega sodišča so sporočili, da bodo o pritožbi na odreditev pripora za Milka Škoberneta odločili v zakonskem roku. Pritožbo so po pošti namreč prejeli šele danes.

Tako za tiste dni, ko sklepa državnega zbora ni, po Tankovem "ni pokritja za to, da je sodnik pridržan". Gantar pa trdi, da so bili postopki korektni. Prvak SNS Zmago Jelinčič pa pravi, da je šlo na celjskem sodišču za izjemno zlorabo, zato bi moral državni zbor "zahtevati pojasnila pravosodnega ministrstva, kaj in kako".

Sodna veja oblasti si že tako jemlje več pravic, kot ji jih pripada, zato je možno, da bodo kmalu eliminirali politične nasprotnike. "Že tako nas imajo za bastjon v Evropi," se pravi Jelinčič.

 

V opoziciji so prepričani, da je zaradi nezakonitega stanja, ki je po njihovem nastalo, sodnik upravičen do odškodnine, ki jo bo lahko iztržil od države. Gantarja, ki je sicer zavrnil pobudo Boruta Sajovica (LDS) za prekinitev razprave, so taki namigi razjezili, kritike po njegovem presegajo meje dobrega okusa. Čeprav je dejal tudi "mogoče bo sodnik lahko izterjal odškodnino, mogoče pa ne".

Tanko sicer opozarja, da je priprti sodnik Milko Škoberne prijatelj notranje ministrice Katarine Kresal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.