Slovenija
5372 ogledov

Posledice letošnjega poletja bodo čutili že jeseni

Nogometna žoga
Vsak takšen dogodek vpliva na to, kako se jeseni odvijejo stvari.

Končuje se svetovno prvenstvo v nogometu, ki ga spremlja velik del sveta in ki vedno pritegne veliko pozornosti. Poseben vpliva ima tak dogodek tudi na najmlajše. Septembra tako v nogometnih šolah pričakujejo, da bodo občutili pozitiven vpliv letošnjega dogodka. 

"Otroška nogometna šola Ljubljana je sicer zelo velika organizacija. Smo zelo zanimivi za otroke, ker delujemo v šolah in v času podaljšanih bivanj. Kljub temu bo letos čutiti večji priliv vpisanih otrok na račun svetovnega prvenstva," pravi Marko Lulik iz Otroške nogometne šole Ljubljana.

nogomet otroci trening | Avtor: Profimedia Profimedia

Z njim se strinjata tudi Rok Zorko iz Nogometnega kluba Krško in Andrej Primc iz Otroške nogometne šole Portoval. Med leti, ko je bil vpliv na vpis med najmlajšimi otroki največji, Zorko in Primc izpostavljata leto 2010. "Ko se je Slovenija uvrstila na svetovno prvenstvo, smo imeli največ vpisa, če govorimo o najmlajših, starih od 6 do 9 let. Takrat smo imeli od 1. do 3. razreda vpisanih med 280 in 290 otrok, povprečno pa jih imamo okrog 250," o številu vpisanih pravi Zorko, ki tudi letos pričakuje, da bo številka nekoliko višja od povprečne.

ONŠ Ljubljana je usmerjena na otroke od 1. do 4. razreda. Čeprav so še majhni, spremljajo tako svetovno prvenstvo kot ligo prvakov in poznajo vse večje zvezdnike. Pri starejših pa je ta vpliv še večji, ker so tudi njihove ambicije večje, poudarja Lulik. Da otroci spremljajo nogomet, se strinja tudi Zorko, ki pravi, da se od 30 fantov na nogomet po navadi vpiše najmanj 15.

Primc, ki je tudi zaznal povečan vpis po prvenstvu Južne Afrike, opozarja tudi na negativen trend. "Ko so bili na prvenstvih uspešni slovenski rokometaši in košarkarji, se je tudi to poznalo na vpisu. Lani jih je bilo tako manj kot posledica uspeha košarkarske reprezentance," pojasnjuje. Da gre včasih tudi v negativno, se strinja tudi Lulik. "Lani se je določeno število otrok preusmerilo v košarko, ker so hoteli biti Dončić in Dragić."

Smukec, Matej Rožič Mavrič, Simon Rosič Rosko Šport Rodil se je pred očmi njunih otrok

Kakšen točno bo vpliv letošnjega prvenstva, bo jasno šele septembra, ko se bodo oblikovale nove skupine. Prijavnice bodo na voljo od septembra dalje, saj so šole, v katerih delujejo sogovorniki, vezane na šolsko leto. "Vadba je razpisana tako za dekleta kot za fante. Vsako leto se vpišeta tam od dve do štiri dekleta. Dekleta običajno ne vztrajajo tako dolgo kot fantje, kar je najbrž pogojeno tudi s tem, da nimajo prave družbe, pri najmlajših je namreč to pomemben dejavnik," poudarja Primc.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.