Slovenija
183 ogledov

Posledice požara na Vrhniki: "Onesnaženje je bilo za potok Tojnica katastrofalno"

Kemis Anže Petkovšek
V nekoliko napetem ozračju so na Vrhniki pristojni predstavili prve rezultate posledic požara v tovarni Kemis. Krajani so zahtevali odgovore, kaj je gorelo in pojasnila, zakaj na Vrhniki skladiščijo nevarne odpadke.

"Onesnaženje je bilo za potok Tojnica katastrofalno, kar sicer nima neposrednega vpliva na zdravje ljudi, predstavlja pa velik okoljski problem za živa bitja v tem vodnem okolju," je povedala Janja Turšič z urada za stanje okolja na Agenciji RS za okolje (Arso) in dodala, da to sicer nima neposrednega vpliva na ljudi, a jih ima za živali v potoku.

Voda na Vrhniki je pitna, uživanje vrtnin na območju, kjer se je valil dim, pa odsvetujejo. V tem trenutku odsvetujejo tudi pašo živali v naravi.

V potoku Tojnica so tako namerili, da od kovin največjo dovoljeno koncentracijo presegata nikelj in kobalt. Na merilnih mestih Tojnica ob Kemisu in pred izlivom so zaznali tudi prisotnost številnih organskih spojin. Med njimi je maksimalno dovoljeno koncentracijo na obeh mestih presegla vsebnost policikličnih aromatskih spojin (PAH-ov), ki spadajo med zelo toksične snovi in nastajajo predvsem pri nepopolnem sežigu odpadkov.

Glede na analize na agenciji za okolje sklepajo, da je onesnaženje deloma doseglo tudi Ljubljanico, vendar koncentracije v Ljubljanici ne presegajo maksimalnih dovoljenih koncentracij v površinskih vodah. Potapljanje v Ljubljanici je odsvetovano!

Onesnaženje delcev v zraku se zmanjšuje

potok Vrhnika Kemis | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Živo srebro je bilo v vodi pod mejno vrednostjo, povišano koncentracijo pa so zaznali v zraku. Mejna vrednost za prisotnost živega srebra v zraku sicer ne obstaja, a meritve so po zagotovilih strokovnjakov agencije za okolje pokazale, da so te koncentracije pod mejami dovoljenimi za delovno okolje.

Agencija za okolje je začela z merjenjem zraka v torek, v četrtek so zaradi spremembe vetra postajo prestavili. V času požara je bilo število delcev enormno preseženo. V nočnem času so bile koncentracije škodljivih trdih delcev PM10 po požaru primerljive z ostalimi lokacijami po Sloveniji, podnevi, v času sanacije, pa se je število delcev dvignilo, a je bilo primerljivo stanju v zimskih dneh, ko je v kotlinah inverzija.

Nekatere analize sicer še potekajo in jih bodo po potrebi še ponovili.

Kaj in koliko je gorelo še ni povsem znano ...

Direktor Kemisa Emil Nanut zaenkrat še ni znal povedati, koliko nevarnih odpadkov je zgorelo. V trenutku požara so sicer imeli v skladišču 1.500 ton odpadkov, ki obsegajo odpadke iz kemične in farmacevtske industrije, vozil, bele tehnike, jeklarstva in odpadki iz gospodinjstva.

"Dejstvo je, da je prišlo do onesnaženja zraka in vode, tega se zavedamo in bomo izvajali sanacijo, da bi to v čim večji meri zmanjšali," je dejal še Nanut in zagotovil, da bodo pomagali pri sanaciji okolja. V tem trenutku je najbolj nujna sanacija potoka Tojnica.

Nanut je zagotovil, da bosta tako Kemis kot tudi lastik podjetja Gorenje pomagala tudi gasilcem, ki so ostali brez potrebne opreme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.