Slovenija
25 ogledov

Posli Kovačiča z ZM

Matjaž Kovačič IFP
Drugi steber v Mariboru. NKBM bo najpozneje v enem mesecu objavila prevzem Zavarovalnice Maribor.

“Šest let se že pogajajo, kdo bo šef v hiši, nihče pa se ne ukvarja z vzdrževanjem, kaj šele s širitvijo hiše,” dogajanje okrog oblikovanja drugega (mariborskega) bančno-zavarovalniškega stebra komentira Andraž Grahek, direktor naložbenega sektorja v KD Skladih.

NKBM, ki jo vodi Matjaž Kovačič in je že lastnica nekaj manj kot polovice Zavarovalnice Maribor (ZM), je včeraj sicer vendarle najavila, da bo v kratkem objavila prevzemno ponudbo za ZM.

Odkup od prijateljev

Sava Re, ki ima dobrih 45 odstotkov ZM, je ponudbo NKBM, še preden je ta razkrila, koliko je pripravljena dati za delnico ZM, javno zavrnila. Ali bodo objavili nasprotno ponudbo, se še odločajo.

Grahek pa meni, da “gre bolj za urejanje odnosov med lastniki in formaliziranje tega, kar je bilo verjetno ustno ali pa tudi pisno že dovorjeno”. Dodaja tudi, da bosta svoja paketa delnic ZM najverjetneje prodala Perutnina Ptuj in Probanka ter še kdo od malih delničarjev.

Vladna strategija sicer predvideva, da naj bi bila lastnica ZM Sava Re, ki jo vodi Zvonko Ivanušič, na vrhu pa bi bil NKBM. “Ivanušičev krog se zdi, da v zadnjem času izgublja moč, čeprav bi bilo bolj smiselno, da je lastnik ZM pozavarovalnica, to je Sava Re, kot pa banka,” meni Grahek.

Glede tega, ali bo prevzem vendarle dvignil tudi ceno delnic NKBM, pa pravi, da je to odvisno tudi od višine prevzemne ponudbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.