Slovenija
22 ogledov

Posli večinoma že predani

slovenska vlada, vlada, bratušek
1/13
Saša Despot
Primopredaje. Ministrica za delo dobila "zdravilo" za referendume: steklenico vina.

Nova vlada Alenke Bratušek se bo predvidoma opoldne sestala na prvi seji. Večina ministrov bo že pred tem prevzela posle.

Čestital tudi Jankoviću

Bratuškova je od svojega predhodnika Janeza Janše že prevzela večino poslov. Janša je v izjavi za javnost dejal, da je s končanim mandatom zadovoljen. Reformni ukrepi, rešeno vprašanje s Hrvaško, manjši proračunski primanjkljaj – vse to je izpostavil med dosežki svoje vlade. Bratuškova je sicer včeraj po imenovanju vlade dejala, da pričakuje, da ji bo Janša ob primopredaji poslov v konkretnih številkah podal stanje glede finančnega stanja države.

Po poročanju nekaterih medijev je Janša že uro pred primopredajo poklical nekdanjega šefa PS Zorana Jankovića in mu čestital, da mu je po enem letu končno uspelo sestaviti vlado. Janković pa naj bi mu odvrnil, da ima smisel za humor.

Državni zbor je enajsto slovensko vlado z 52 glasovi za in 35 proti izvolil včeraj zvečer.

Redkobesedni

Na ministrstvu za finance sta posle predala državni sekretar Andrej Šircelj in novi minister Uroš Čufer. Izjav nista dajala, povedala sta le, da primopredaja poteka v dobrem vzdušju in v znaku dobrega sodelovanja, Šircelj pa je ministru zaželel srečno in vse dobro pri njegovem delu.

Novi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik je dopoldne od ministra v odstopu Radovana Žerjava danes brez navzočnosti javnosti prevzel posle.

Igor Maher, novi minister za infrastrukturo in prostor, je ob prevzemu poslov od Zvoneta Černača dejal, da je resor zelo obsežen in ga čaka veliko dela.

Steklenica vina ZSSS

Primopredajo sta opravila tudi Andrej Vizjak in Anja Kopač Mrak na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Dosedanji minister Vizjak je svojo naslednico opozoril, da se pri tako občutljivih temah, ki jih pokriva to ministrstvo, "ne izplača iti z glavo skozi zid, ampak se je treba usklajevati in uskladiti". V nasprotnem primeru se zadeva pozneje vrne kot bumerang, je pojasnil. Spomnil je na paket treh zakonov, ki so nastali v mandatu ministra Ivana Svetlika, ko je bila Kopač Mrakova njegova državna sekretarka, in padli na referendumu.

Kot "ključ", da do tega ne pride, je ministrici podaril steklenico vina z etiketo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Ob tem je poudaril, da je potrebnih "veliko napora in usklajevanj s socialnimi partnerji".

Enkrat minister, vedno minister

Vse dobro in veselilo uspeha pa je na obrambnem ministrstvu ob primopredaji poslov Romanu Jakiču dejal Aleš Hojs. "Enkrat minister, vedno minister," pa je dejal Jaklič, ki je primopredajni razgovor ocenil za dobrega in poglobljenega.

Novi minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je prevzel posle od dosedanjega notranjega ministra Vinka Gorenaka, prav tako se je že sestal z Zvonkom Černačem, s katerim opravljata primopredajo za področje javne uprave. Virant napoveduje, da bo nemudoma začel s socialnim dialogom s sindikati javnega sektorja.

Minister Dejan Židan je ob sprejemu poslov od Franca Bogoviča dejal, da je ministrstvo za kmetijstvo in okolje v dobri kondiciji. Židan je za prihodnje mesece napovedal maksimalno pospešitev dokončanje osnutkov sektorskih strategij, ki morajo v javno razpravo.

"Sistem varne hrane moramo dati v višjo prestavo. Stopnja tveganja se je spremenila in služba mora temu slediti. Nadaljevati moramo tudi pogovor s slovenskimi potrošniki, da je njim v interesu, da se prehranjujejo s hrano iz svoje bližine," je izpostavil Židan.

Komentarjev 13
  • dragec 16:31 21.marec 2013.

    V sloveniji so možne poplave. Vodotoki so se zvišali zaradi množičnega joka sdeesovcev

  • dragec 13:24 21.marec 2013.

    in kaj pravijo?

  • mr.big 11:42 21.marec 2013.

    niso . In vse bo potihnilo. Naprimer za Kanglerjo so delo opravili v 14ih dneh !! Vedno so v tej državi veljala dvojna merila ! Vedno !!!