Slovenija
7 ogledov

'Poslušala bom vse'

Žličarjeva, ki je bila sedem mesecev vršilka dolžnosti, začne delati ob pol sedm Žurnal24 main
Ana Žličar, prva ženska Onkološkega inštituta, se loteva vodovoda, medčloveških odnosov in vrst pred ambulantami.

Kako boste reševali problem vrst pred dnevnimi ambulantami, kjer bolniki čakajo tudi po pet ur?
Treba je vedeti, da sem prihajajo ljudje iz vse države, z reševalci, z javnim prevozom, pripeljejo jih svojci. Tisti, ki prihajajo na kemoterapije, morajo najprej še v laboratorij. Če je pred čakalnico 50 ljudi, je to neprijetno tudi za zdravnike in sestre. Rada bi, da bi temeljito pregledali, kdaj ljudje prihajajo in katere so najbolj kritične ure.

Kaj boste konkretno storili?
Lotili bi se organizacije dela v ambulantah. Če bi dvakrat, trikrat na teden uvedli turnusno delo, bi lahko prerazporedili bolnike, da ne bi toliko čakali. Vse to pa je treba najprej dobro razmisliti z ljudmi, ki tam delajo.

 
 

Zame so vsi na OI enako pomembni. Zelo si prizadevam, mislim, da mi je to lastno, da imam spoštljiv odnos do sodelavcev. Sem pa tudi jaz samo človek, ki včasih vstane z levo nogo.

Ana Žličar

 
Imate hude bolnike, v vodi pa so se pojavile povišane vrednosti cinka in železa. Kako ste zavarovali paciente?
Pri 15 odvzetih vzorcih je bila pri štirih nekoliko povišana koncentracija železa in cinka glede na naš pravilnik neoporečnosti vode, kar zadeva stališče svetovne zdravstvene organizacije so v sprejemljivih mejah. Na vseh teh mestih so nameščeni filtri in dokazano je, da voda, ki priteče skozi te filtre, nima povečane vsebnosti cinka in železa.

Ali je legionela v novi stavbi OI dokončno odpravljena?
Legionelo smo sanirali, to pa ne pomeni, da zdaj spimo! Dokazano je bilo, da so bili mrtvi rokavi tisti, kjer je voda zastajala, in tam se je legionela imela fino. Smo v zadnji fazi pogovorov glede tega, da bomo dali pregledati celotno omrežje. Tudi zato, ker so naši sodelavci odkrili, da je na nekaterih mestih vodovod speljan drugače, kot je v projektih. Strinjamo se, da smo v zagati, če voda teče, pa ne vemo, kje bo pritekla. Zato nam bodo naredili posnetek omrežja, da bodo ugotavljali, zakaj se nekaj dogaja.

Kakšen odnos imate z dr. Erikom Brecljem?
Z dr. Brecljem nimam slabih izkušenj, mislim, da imava zelo korekten odnos.

In ste mu tudi pripravljeni prisluhniti?
Seveda! Lahko se pozanimate, do mene lahko pride vsak, ki mi ima kaj povedati, pozitivnega ali negativnega. Mogoče ga ne morem sprejeti takrat, si pa absolutno vzamem čas, da ljudem prisluhnem.

Če bi zbolel nekdo od vaših bližnjih, bi ga poslali na OI ali bi mu predlagali, naj zdravljenje poišče v tujini?
Zagotavljam vam nekaj, vsak, ki pride na OI, je lahko prepričan, da je v varnih rokah. Tukaj se gremo vrhunsko medicino. Ko so bolniki tu, se z njimi ukvarjajo s polno odgovornostjo. Tudi ko je bila legionela, nihče ni bil ogrožen, vse smo naredili, da smo zašitili bolnike in tudi zaposlene. Vsakemu bi mirno rekla, da so tu ljudje, ki zanje znajo poskrbeti, zato smo tudi tu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.