Slovenija
30 ogledov

"Poslušala sem svetovalce, neumno od mene"

Glasovanje o mandatarju Saša Despot
Nesojena komisarka Alenka Bratušek, ki se vrača v poslanske klopi, je za nemški časnik izpostavila, da neuspeh v Bruslju ni le njena krivda. Član njene ekipe Roman Jakič pravi, da so jo potukali prav tisti, ki so ji dajali nasvete.

Alenka Bratušek je po svoji zavrnitvi v Evropskem parlamentu za nemški Die Welt povedala, da nima težav s priznavanjem napak, ampak ni bila edina, ki jih je delala: "Ni bilo pošteno, da nisem dobila možnosti za drugo zaslišanje. Tudi drugi niso bili dobri, a so to priložnost dobili". Izpostavila je, da so imeli ostali sporni kandidati za sabo močno podporo v Evropskem parlamentu, Francoza Pierra Moscovicia so denimo podpirali socialisti, Španca Miguela Ariasa Cañeto in Madžara Tiborja Navracsicsa pa ljudska stranka.

"Razočarala sem tudi sebe. V ponedeljek na zaslišanju nisem bila prava Alenka," je povedala Bratuškova in nadaljevala, da bi se njena evropska zgodba gotovo končala drugače, če bi bi jo podpirala katera izmed večjih političnih skupin v Evropskem parlamentu. Pred tem je to izpostavil tudi že slovenski evropski poslanec Ivo Vajgl, ki pripada liberalcem, ki naj bi v parlamentu stali za Bratuškovo. A Bratuškova je prepričana, da se za njo prav strastno niso bojevali niti predsednik liberalcev Guy Verhofstadt. "Jean-Claude je bil edini, ki me je podpiral od začetka do konca“.

Verjela je ljudem, ki so ji nato obrnili hrbet

Nekdanja kandidatka za komisarko je v intervjuju še namignila, da je eden izmed razlogov za njen neuspeh tudi napačna strategija njenih svetovalcev, saj ni hotela razočarati nobenega od odborov: "Poslušali sem jih, neumno od mene." 

Član njene ožje ekipe Roman Jakič je za Žurnal24.si pojasnil, da so ji splošne odgovore pred obema odboroma predlagali prav koordinatorji ljudske stranke in socialisti, ki jih je obiskala pred zaslišanjem: "Odločitev je bila pri njej sprejeta prav na podlagi, kar je slišala in verjela ljudem, ki so ji nato obrnili hrbet." Jakič zavrača, da bi lahko očitki glede svetovanja leteli tudi nanj: "Potem bi to povedala na glas, če bi bila huda name."

"Kateri politični politični grupaciji SMC pravzaprav pripada?"

"Jaz še vedno trdim, da njen nastop ni bil slabši od nekaterih, a so imeli drugi podporo doma in večjih političnih skupin. Ona je na žalost prišla iz majhne politične skupine in majhne države," pravi Jakič, ki predvideva, da bo Slovenija z novo kandidatko ob podpredsedniško mesto.

Nekaj pikrih pa je poleg Bratuškove na račun vodje liberalcev pripomnil tudi Jaklič. Izpostavlja, da so se vsi ostali za svoje kandidate bojevali do konca. "Verhofstadt pa ni zmogel reči: ´Alenka Bratušek ali pa nič´. Govoril je le, da hoče pet liberalnih komisarjev, sedaj pa je pri novi kandidatki že izpostavil, da je dobra liberalna kandidatka, a pravzaprav nihče ne ve kateri politični grupaciji Cerarjeva stranka pripada."

Komentarjev 20
  • patrijarh 19:54 13.oktober 2014.

    V poslanskih klopeh imamo,političnega zapornika in veliko rdrečih lopovov.

  • allstarr111 16:30 13.oktober 2014.

    Zdej ko je doma bodo nakladali kdo jo je potopil, sej ste bili v EU parlamentu, al pa ste mel možnost takoj po fiasku it na novinarsko konferenco in tam razložit, v bistvu so vsi novinarji in cela EU javnost ...prikaži več (ki ji je mar kaj se dogaja v parlamentu) z odprtimi usti čakali na pojasnilo, ampak ste se samo pobrali nekam pretuhtat kater stolček pa nemara bi tudi s takim nastopom lahko dobili, seveda ste dobili prstek (in prav je tako)Zdej bi pa pametovali kaj in kako, tm pa tih k teleta, mislm, da bo kak EU cajtng mogu narest še en intervju z njimi pač da se razčisti kateri so te ki si ji obrnili hrbet, pač če lajaš tukaj naj še druga stran ima možnost pojasnit kaj in kako.

  • Janez_53 16:22 13.oktober 2014.

    Zapufali so nas vsi njeni predhodniki, ona je bila prisiljena najeti dodatne kredite, če ne, bi se država sesula! Nekatere poteze ji vsekakor moramo priznati kot dobre, žal pa ji je funkcija stopila v glavo, pričela je izgubljati živce in ...prikaži več zaradi lastne nečimrnosti je odstopila in državi nakopala dodatne probleme.