Slovenija
627 ogledov

Posnel orjaškega islandskega črva!

Potrditev legende? Na Islandiji v zaledeneli reki posnel skrivnostnega velikanskega črva.

Zasnežena narava je šla tokrat na roko Hjorturju Kjerulfeju, ki je na posnetek ujel, vsaj tako trdi sam, orjaškega islandskega črva, ki se je po zaledeneli reki Jokuls prebijal do svojega doma, jezera Lagarfljót.

"Gigantskega črva" si lahko ogledate v zgornjem posnetku.

Videvajo ga že stoletja

Orjaški islandski črv je približno toliko resničen kot Nessie oziroma pošast iz Loch Nessa, le da je veliko manj razvpit.

Prvi zapisi o tem, da so ga videli, prihajajo iz 14. stoletja, zadnje pričevanje je iz leta 1998, ko naj bi ga videl učitelj in več učencev. Pravijo, da je dolg najmanj 91 metrov, večino časa naj bi preživel v jezeru, vendar naj bi ga videli tudi zvitega pod drevesi.

Vse skupaj izhaja iz starodavne legende: mati je hčerki dala zlat prstan. Da bi iz prstana nastalo še več zlata, ga je položila pod črva. Ko se je vrnila, je ni pričakal kup zlata, temveč večji črv. Razjezila se je, vzela prstan, črva pa vrgla v jezero, kjer je rasel še naprej.

In še "alternativna" razlaga

Zaradi plinov, ki se sproščajo pod dnom jezera, se ustvarjajo razpoke v ledu, kakšen večji del lahko izplava na površje. Poleg tega se tokovi iz ledenikov lahko poigrajo in ustvarijo optično iluzijo: taki pojavi bi lahko pojasnili videvanje premikanja "orjaškega črva".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.