Slovenija
20 ogledov

Posojila bodo dražja

Aleš Žajdela Žurnal24 main
Napoved. Še letos bo višja skupna obrestna mera.

V Abanki pričakujejo, da se bodo obresti za posojila še pred koncem leta začele povečevati. Zvišanja referenčne obrestne mere, ki jo določa Evropska centralna banka, letos sicer po pričakovanjih še ne bo. Poznavalci pa pričakujejo, da se bo zvišala prihodnje leto in vsi udeleženci na trgu bodo to pričakovanje že prej vključili v ceno denarja.

Eni poceni, drugi drago

Predsednik uprave Abanke Aleš Žajdela pa je zagotovil, da se njihova marža ne bo zvišala: “Marža se celo tanjša,” je pojasnil. Dodal je, da so v primerjavi s tujino pri nas posojila za gospodinjstva cenejša, za podjetja pa dražja, in da pričakuje, da se bo ta razkorak zmanjšal.

Žajdela se je pohvalil, da je Abanka lani gospodarstvu dala za 170 milijonov evrov novih posojil, kar je največ od vseh bank, ki delujejo pri nas. Abanka ima sicer 8,8-odstotni tržni delež in je za NLB z malo manj kot tretjinskim deležem in NKBM tretja največja banka. Ima tudi najvišjo, 12,2-odstotno kapitalsko ustreznost.

Zaradi spremembe obdavčitve obveznic, izdanih v tujini, bo Abanka ob milijon do milijon evrov in pol na leto. Spomnimo, lani so izdali za pol milijarde evrov obveznic. Letos zato izdaje obveznic v tujini ne načrtujejo.

Abanka je lani ob 30 milijonih slabitev ustvarila 23 milijonov evrov dobička po davkih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.