Slovenija
3043 ogledov

Pošta draži, toliko boste po novem plačali za pisma in pakete

Pošta Slovenije Saša Despot
Pošta je sporočila nov cenik storitev, ki bo začel veljati s 1. avgustom 2023.

Zaradi višjih stroškov poslovanja, ki vplivajo na izvajanje univerzalnih poštnih storitev, so na Pošti Slovenije na podlagi odločbe Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS spremenili cene za številne storitve tako v notranjem in mednarodnem prometu kot pri nekaterih drugih storitvah, pri katerih je osnovna cena vezana na ceno univerzalne poštne storitve. Nov cenik bo v veljavo stopil s 1. avgustom 2023.

pisanje pismo test kontrolka | Avtor: Profimedia Profimedia
Med drugim bo po novem treba plačati šest centov več za standardno pismo (0,75 evra brez DDV), prednostno pismo se bo podražilo za dvanajst centov in bo zanj treba plačati 0,86 evra brez DDV, krepko več bo treba odšteti tudi za priporočeno prednostno pisemsko (do 20 gramov), ki se bo z 2,45 evra podražilo na 2,81 evra brez DDV.

Podražitve boste občutili tudi pri pošiljanju paketov; za paket (do 2 kilogramov) boste od 1. avgusta dalje denimo plačali 5,59 evra brez DDV (prej je stal 4,71 evra).

V notranjem prometu lahko podražitve pričakujete pri standardnih pismih, standardnih prednostnih pismih, navadnih pismih, navadnih prednostnih pismih, blagovnih pismih brez sledenja, dopisnicah, prednostnih dopisnicah, tiskovinah, priporočeni pismih brez storitve, priporočenih prednostnih pismih brez storitve, blagovnih pismih s sledenjem, blagovnih pismih s podpisom, vrednostnih pismih brez storitve, vrednostnih prednostnih pismih brez storitve, navadnih paketih (v masnih razredih do 10 kg) in paketih brez storitve (v masnih razredih do 10 kg). Številne podražitve so se zgodile tudi v mednarodnem prometu.

Nove cene poštnih storitev lahko preverite na spletni strani Pošte Slovenije. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • dusan72 02:37 21.julij 2023.

    Ukvarjajo se s "carinjenjem" pošiljk izven EU, tudi, če so zanemarljive vrednosti, sliko dobiš ČB in lahko samo ugibaš, kaj si dobil (če imaš naročenih več stvari). In na koncu te užgejo za zanemarljiv DDV, poudarek končnega zneska je na ...prikaži več njihovem "postopku". In, ko že vse plačaš in urediš.... pošiljka potrebuje DLJE iz enega konca LJ na drugega, kot je potovala iz Kitajske v Slovenijo !!! Tako nesposobno firmo bi bilo treba nemudoma zapreti, ne pa da dražijo storitve. Kakšne "storitve" ?

  • Kmodri 19:14 20.julij 2023.

    Saj drugega ne znajo! Delajo do 17. ure kot, da po tej uri nihče ne rabi poštnih storitev! Za dostavo paketov se ne najavljajo! Banda lenuharska!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:43 20.julij 2023.

    Ker se da naročam preko spleta, Pošta ima najdražje in najbolj zanič storitve. Če so oni edina možna dostavna služba rajši ne naročim ali pa se zmenim za osebni prevzem. Naj za začetek dvignejo nivo storitev.