Slovenija
22689 ogledov

Dobra novica za vse, ki naročate pakete iz tujine

Dostavljalec paketa
Nova uredba bo razveselila tiste, ki prek spleta naročajo iz tujine.

Evropski parlament je v sredo zvečer po dolgih pogovorih dosegel dogovor o Uredbi o storitvah čezmejne dostave paketov. S tem se zaključuje dolgotrajen postopek, s katerim želijo vsem državljanom EU omogočiti enake možnosti in ki bo privedel do nižjih stroškov dostave. 

Stroški dostave so namreč v določene države članice zelo visoke, medtem ko je za dostavo istega izdelka v drugo državo članico bila dostava občutno nižja. Nemški Amazon na primer za dostavo v Avstrijo nad 29 evrov ne zaračuna stroškov dostave, medtem ko je za dostavo v Slovenijo treba plačati 7,5 evra plus 2,5 evra za kilogram teže paketa. 

Z novo uredbo bo na tržišču dosežena večja transparentnost. Primeri, kjer stroški dostave ne bodo odražali dejanskega stanja, bodo prijavljeni Evropski komisiji, kar bo privedlo do pocenitve dostave, je po sprejetju dejala hrvaška evroposlanka Biljana Borzan, članica odbora za notranji trg in varstvo potrošnikov. "70 odstotkov državljanov EU se pritožuje, da je dostava predraga, več kot 50 odstotkov jih ne ve, kaj storiti v primeru težav z dostavo," je za hrvaške medije dejala Borzanova. Trgovec bo tako obvezan potrošniku ob nakupu navesti vse oblike dostave, ki so na voljo, in stroške le-te. 

Paketi pred vrati | Avtor: EPA EPA
Dostava v manjše članice EU je praviloma dvakrat dražje kot v večje članice. Število ljudi, ki kupujejo prek spleta pa se iz leta v leto povečuje. Trenutno tako na primer kupci iz Slovenije niso v enakem položaju kot kupci iz Avstrije. 

Skladno z dogovorom bo Evropska komisija objavila tarife ponudnikov čezmejne dostave na temu namenjeni spletni strani. S tem bo potrošnikom in podjetjem omogočila lažje primerjanje cen in lažjo izbiro najboljšega ponudnika. Pristojni organi bodo lažje nadzorovali dogajanje na trgu dostav, od izvajalcev storitev pa bodo lahko dobili vse potrebne podatke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Dav Lob 23:06 16.avgust 2018.

    Narocim paket pri znani firmi v sloveniji 'dobim cez 3 dni'narocim paket iz Berlina 'dostavljeno cez 2 dni .Posta slovenije je najvecji nategun glede dostave in cen .

  • Mla Den 19:31 16.december 2017.

    Ne veselimo se prezgodaj. Po mojem bodo v praksi amazoni našli nešteto argumentov in izgovorov, da bodo višji stroški dostave ostali.

  • Thomy 16:43 16.december 2017.

    Tega se pa veselim... ko bo res direktiva vpeljana.

Sorodne novice