Slovenija
2861 ogledov

Pošta Slovenije: Novost glede pošiljk

Pošta Slovenije Saša Despot
Novost stopa v veljavo s 1. julijem.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) je konec lanskega leta objavila nov splošni akt o kakovosti izvajanja univerzalne poštne storitve, ki začne veljati 1. julija in uvaja dve hitrosti prenosa pisemskih pošiljk. Pošta Slovenije tako uvaja ločevanje pisemskih pošiljk na prednostne in neprednostne pošiljke.

Uporabniki bodo imeli možnost izbire med sedanjim nivojem kakovosti, ki se bo po novem imenoval prednostni prenos, in nižjim nivojem kakovosti, ki se bo imenoval neprednostni prenos, so pojasnili. Za prednostni prenos bo cena višja od neprednostnega prenosa.

Na Pošti Slovenije so ponazorili, da bo cena standardnega pisma, ki bo poslano prednostno, znašala 0,67 evra, medtem ko bo cena za neprednostno standardno pismo znašala 0,62 evra. Pri pošiljanju priporočenega prednostnega pisma do 20 gramov bo cena 2,05 evra, medtem ko bo cena za neprednostni prenos znašala 1,95 evra. Nove cene je potrdil Akos.

Trenutno sicer, kot razkriva cenik Pošte Slovenije, cena standardnega pisma stane 0,55 evra.

Primerjava z Avstrijo

Za primerjavo so sicer na Pošti Slovenije dodali, da cena za prenos prednostnega standardnega pisma v Avstriji znaša 0,85 evra, neprednostnega pa 0,74 evra, medtem ko je v Italiji cena za prenos prednostne standardne pošiljke 2,80 evra, neprednostne pa 1,10 evra.

Ko se bodo uporabniki odločili za prednostni prenos, bo njihova pisemska pošiljka praviloma dostavljena naslednji delovni dan po oddaji pošiljke v prenos, v primeru izbire neprednostnega prenosa pa bo dostava praviloma izvedena v treh delovnih dneh.

Na Pošti Slovenije so dodali, da se v zadnjem času vse več evropskih držav odloča za uvedbo ločevanja pisem na prednostna in neprednostna. Razlog je upadanje količin pisemskih pošiljk zaradi velikega porasta elektronske komunikacije in spremenjenih navad uporabnikov. V takšnih okoliščinah vzdrževanje sistema za prenos pisem kot izključno prednostnih pisem z visokimi ciljnimi vrednostmi predpisanih rokov prenosa ni optimalno, so poudarili.

dostava dron Pošta Slovenije Slovenija Pošta Slovenije pošiljko dostavila z dronom

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
 • Avatar crusader666
  crusader666 16:13 23.junij 2021.

  Imajo tut nov slogan:" Kar ne razbijemo, zgubimo, če pa še kej ostane nam pa ukradejo!"

 • Ender3 16:00 23.junij 2021.

  Pričakovan ukrep novega vodstva, nad katerim drži roko politika in država. Vse bo šlo v smeri podražitev, ker druge vizije nimajo. Konkurenca deluje odlično, nihče pa ne bo odvzel monopola državnemu podjetju, ki gradi poslovni model na zviševanju cen svojih ...prikaži več storitev, ob tem, da so terenski uslužbenci slabo plačani, izkoriščani in kadrovsko podhranjeni.

 • 3bf380e8ff4a1a3ca722a5b8e09fa09165a04288 15:18 23.junij 2021.

  Pretveza za podražitev iz sedanjih 55 centov